Henry Coston

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Henry Coston (født 20. desember 1910 i Paris, død 26. juli 2001 i Caen, Normandie) var en fransk høyreekstrem og anti-semittisk journalist, kollobratør og konspirasjonsteoretiker.

Etter å ha vært medlem av Action française, ble Coston påvirket av journalisten Édouard Drumont og tok over hans avis La Libre Parole (et antisemittisk organ velkjent under Dreyfus-affæren) på 1930-tallet. På samme tid starten han organisasjonen Anti-jødisk Ungdom som "jobbet for utestengningen av jøder fra fransk liv og før annen verdenskrig var i nær kontakt med NSDAPs anti-jødiske propagandatjeneste, Weltdienst"".[1]

Under den annen verdenskrig tilhørte Coston Jacques Doriots fascistiske Parti Populaire Français. han var også visepresident i Assosiasjonen av anti-jødiske journalister og organiserte publiseringen av en av de mest anti-semittiske dokuementene under Vichy-regimet, en publikasjon kalt "Jeg hater deg" (Je vous hais).[1] På same tid skrev han anti-frimuerer pampfletter med sin kollega Jacques Ploncard d'Assac.

I 1944 prøvde han å flykte til Østerrike, men ble tatt til fange og dømt til livsvarig straffearbeid. Han ble benådet i 1952 på grunn av sykdom og sonet bare fem år.[1] Han begynte å skrive igjen, først og fremt anti-frimurer-artikler, mens han fortsatt fordømte "den jødiske innflytelse i Frankrike".

Frem til 1990-tallet bidrog han til flere forskjellige høyre-ekstreme aviser. Han støttet Front national og skrev av og til i partiets organ National-Hebdo. Fra 1967 til 2000, skrev Coston et fembinds Dictionnaire de la politique française, som av den jødiske historikeren Simon Epstein blir omtalt som "exactly referenced" og "a non-negligible source of information".[2]

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c "Notorious French collaborator, Henri Coston, dies at 91", by Agence France-Presse, August 1, 2001.
  2. ^ Les Dreyfusards sous l'Occupation, Albin Michel, 2001, p. 346.