Henrik Stampe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Henrik Stampe
Henrik Stampe
Født28. januar 1713
Død7. april 1789 (76 år)
BeskjeftigelseStatsminister og jurist
Embete
NasjonalitetDansk

Henrik Stampe (født 28. januar 1713 i Hammer ved Nørresundby som nå er i Næstved kommune i Danmark, død 10. juli 1789 i København) var en dansk jurist, generalprokurør og statsminister.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Henrik Stampes foreldre var provst Jens Stampe (død 1733), prest i Hammer, Horsens, Sulsted og Ajstrup menigheter i Aalborg Stift, og Christine Amalie født Thestrup, en datter av biskop Frants Thestrup. Stampe var den eldste av åtte søsken. Han ble i 1728 student. Etter å ha bestått teologisk embetseksamen i København studerte Stampe filosofi, jus, matematikk og fysikk i Marburg, og endte med jus som sitt hovedstudium.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Fra 1741 var han professor i filosofi ved Københavns Universitet etter å ha tapt konkurransen om et professorat i rettsvitenskap til Peder Kofoed Ancher.

Fra 1753 var Stampe professor juris og samme år ble han også generalprokurør, hvilket gav ham sete i kanselliet. Generalprokurøren var datidens juridiske konsulent for konge og regjering, og han hadde også plass i Høyesterett.

Stampe er spesielt kjent for sine erklæringer, en rekke juridiske betenkninger som han utarbeidet i sin egenskap som generalprokurør. Disse er senere gitt ut og anses som gode eksempler på dyktig forvaltning i eneveldets Danmark-Norge. Selv om eneveldets embetsapparat var snirklete og hadde samme personer i mange embeter, holdt Stampe etter inspirasjon fra Montesquieu fast på at i hvert fall den dømmende makt måte være adskilt fra den utøvende. Stampe ble slik en av de tidligste forkjempere for rettssikkerheten. Han ble begravet i Sankt Petri kirke (København).

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Stampe, Henrik, Svar paa nogle Spørsmaale til det juridiske Fakultet i Kiøbenhavn, givne af Hans Excellence Geheimeraad Stampe og Conferentsraad Sevel, København 1782.
  • Stampe, Henrik, Erklæringer, Breve og Forestillinger, General-Prokureur-Embedet vedkommende, (6 bind), København 1793-1807.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]