Hellebard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Gamle sveitsiske hellebarder, blankvåpen bestående av et økseblad med spydspiss montert på et langt skaft
Miniatyrmaleri fra 1513 som viser sveitsiske Reisläufer på vei over Alpene etter erobringen av Cremona. Leiesoldatene er utstyrt blant annet med lange hellebarder og piker.
Vakter fra Sveitsergarden utenfor et skilderhus i Vatikanet. Pavens livvakt er bevæpnet med tradisjonelle hellebarder og iført uniformer inspirert av den klesdrakten sveitsiske leiesoldater og tyske landsknekter bar sist på 1400-tallet

Hellebard er et blankvåpen som består av et økseblad med en spydspiss på enden av et langt skaft. Hellebarder var i utstrakt bruk blant fotsoldater på 1300-tallet og 1400-tallet og bæres fortsatt som seremonielt stakevåpen av Sveitsergarden i Vatikanet. Man finner også hellebard brukt blant noen av de Bergenske buekorps.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Tegning fra 1513 som viser bruk av hellebarder i kamp under den gamle krigen om Zürich i 1443

Utforming, utbredelse og bruk[rediger | rediger kilde]

Hellebardene bestod av et økseblad utstyrt med en spydspiss som var montert på en stang som kunne håndteres med to hender. Våpenet hadde ofte en hake på baksiden av øksebladet for å få tak i kavalerister i rustning. Piggen kunne brukes for å immobilisere kavaleristen ved å deformere rustningen.

Hellebarden var billig å lage med flerbruksmuligheter i kamp. Lengden gjorde det mulig å beskytte seg mot spyd og lanse, spydet holdt sverdkrigere på avstand og haken kunne brukes for å dra krigere i rustning over ende. Øksebladet var for å kutte ubevæpnete motstandere samt hester.

Hellebarder var hovedvåpenet for de tidligere sveitsiske hærene på 1300-tallet. Senere tok sveitserne også i bruk lanser, såkalte piker, for bedre å beskytte seg mot angrep fra ryttere, med hellebarder brukt for midlere avstander og korte sverd, Katzbalgere, for nærkamper.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Ordet hellebard kommet muligens fra de tyske ordene halm («stamme») og barte («øks»). Det er også mulig at ordet er avledet fra hellebaard som betyr helvetesbart på nederlandsk.

Varianter[rediger | rediger kilde]

  • Godendag
  • Hippe
  • Scorpio

Andre våpen som noen ganger regnes som hellebarder:

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Halberds – bilder, video eller lyd