Hasso von Boehmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hasso von Boehmer
Født9. aug. 1904Rediger på Wikidata
Groß-Lichterfelde
Død5. mars 1945Rediger på Wikidata (40 år)
Plötzensee
BeskjeftigelseOffiser, motstandskjemper Rediger på Wikidata
NasjonalitetTyskland

Hasso von Boehmer (født 9. august 1904 i Groß-Lichterfelde i Tyskland, død 5. mars 1945 i Berlin-Plötzensee) var en tysk oberstløytnant ved Generalstaben og en av de involverte i 20. juli-attentatet i 1944. Han ble dømt til døden og henrettet for dette.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hasso von Boehmer tilhørte Infanteriregiment 9 (I. R. 9) fra Potsdam. Fra dette regimentet kom mange av de andre aksjonistene, blant andre generalmajor Henning von Tresckow og Fritz-Dietlof von der Schulenburg. I.R.9 bidro med flere aksjonister enn andre regimenter i Wehrmacht i forsøket på å drepe Adolf Hitler som endte med et mislykket statskupp.

Hasso von Boehmer ble overtalt til å delta av Henning von Tresckow, og han stilte seg til disposisjon som liaison offiser i Wehrkreis (Forsvarsdistrikt) XX i Danzig. På dagen for forsøket på å ta Hitlers liv i Wolfsschanze (Ulvehiet) i Østpreussen fikk Hasso von Boehmer melding på fjernskriver fra Berlin. Etter at nyheten spredte seg om at Hitler hadde overlevd ble Hasso von Boehmer arrestert samme dag og tatt til fengselet i Lehrter Straße i Berlin. På grunn av sykdom endte han opp for en tid i sykeavdelingen i Sachsenhausen konsentrasjonsleir.

Den 5. mars 1945 dømte den tyske Folkedomstol (Volksgerichtshof) ham til døden for hans deltakelse i 20. juli-attenatet. Han ble henrettet samme dag i Plötzensee fengsel i Berlin.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]