Härjedalen kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Härjedalen

Våpen

Land Sverige Sverige
Landskap Härjedalen, Hälsingland og Dalarna
Län Jämtlands län
Kommunenr. 2361
Areal 11 364 km²
Befolkning 10 339 (2011[1])
Bef.tetthet 0,91 innb./km²

Jernbanestasjon i Sveg

Härjedalen kommune (Sørsamisk: Herjedaelien tjïelte) ligger i det svenske länet Jämtlands län i landskapene Härjedalen, Hälsingland og Dalarna. Kommunens administrasjonssenter ligger i Sveg. Det meste av kommunen, bortsett fra Ängersjö og Ytterhogdals gamle sogn, tilhørte Norge frem til freden i Brömsebro i 1645.

Härjedalen kommune, som er Sveriges femte største i areal, og Gotland kommune er de eneste to svenske kommuner som har navn etter et landskap.

Kommunen grenser i nord til Berg kommune. I nordøst har kommunen grense til Ånge i Västernorrlands län, i øst til Ljusdal i Gävleborgs län og i sør til kommunene Älvdalen, Mora og Orsa i Dalarnas län. I vest grenser kommunen mot Røros og Engerdal kommuner i Norge.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Fjellrik kommune med mange fjell over 1000 moh. Sveriges høyest beliggende grend, Högvålen (830 moh) ligger i kommunen.[2] Kommunens største innsjø er Rogen på grensa til Norge, som regnes som utspringet for Skandinavias lengste vassdrag, Trysilelva-Klarälven-Göta älv. Imidlertid blir mesteparten av kommunen drenert av elva Ljusnan. Skogkledd platålandskap i den østlige delen av kommunen. Sonfjället nasjonalpark ligger i kommunen, det samme gjør flere naturreservater. Jord- og skogbruk er viktige næringer. Seterdrift har vært vanlig. Tre reinbeiteområder i kommuner ("samebyer"). Det er flere skisportsteder i kommunen.

E45 og Riksväg 84 går gjennom kommunen. Härjedalen er knytta til det svenske jernbanenettet gjennom Inlandsbanan. Härjedalen Sveg Airport har daglige flyforbindelser til Stockholm.

Samisk språk[rediger | rediger kilde]

Samisk har status som offisielt minoritetsspråk i kommunen[3] og Härjedalen kommune inngår i forvaltningsområdet for samisk språk i Sverige.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Härjedalen kommune hadde åtte tettsteder i 2005. I tabellen oppgis antall innbyggere per 31. desember 2005. Härjeåsjön er en innsjø og et tettsted ca. 19 km sørvest for Sveg og ca. 11 km nordøst for Lillhärdal,

# Tettsted Innbyggere
1. Sveg 2 633
2. Funäsdalen 798
3. Hede 763
4. Ytterhogdal 603
5. Vemdalen 547
5. Ulvkälla 445
7. Lillhärdal 365
8. Norr-Hede 293

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Befolkningsstatistik kvartal 3 2011. Statistiska centralbyrån (30. september 2011). Besøkt 7. januar 2012.
  2. ^ Härjedalen – landskap Artikkel i snl.no
  3. ^ Det svenske Språkrådets hjemmesider, om minoritetsspråk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisiell hjemmeside for Härjedalen kommune

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Härjedalen Municipality – bilder, video eller lyd