Älvdalen kommune

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Älvdalen

Våpen

Land Sverige Sverige
Landskap Dalarna
Län Dalarnas län
Kommunenr. 2039
Areal 6 913 km²
Befolkning 7 186 (2011[1])
Bef.tetthet 1,04 innb./km²

Älvdalen kommune ligger i det svenske länet Dalarnas län i Dalarna. Kommunen har grenser til nabokommunene Mora, Malung-Sälen og Härjedalen. I vest grenser kommunen til kommunene Trysil og Engerdal i Norge. Kommunens administrasjonssenter ligger i Älvdalen. Âlvdalen kommune utgjør en fjerdedel av totalarealet i Dalarnas län. Kommunen ble oppretta i 1971 da landskommunene Älvdalen, Särna og Idre ble slått sammen til en kommune.

Språk[rediger | rediger kilde]

Den svenske dialekten som snakkes i Älvdalen kalles älvdalsk, og anses ofte for å være et separat språk fra svensk. Samisk har status som offisielt minoritetsspråk i kommunen[2] og kommunen er den sørligste kommunen som inngår i forvaltningsområdet for samisk språk i Sverige. Idre (sørsamisk: Eajra) er det sørligste stedet i Sápmi.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Mange fjell over 1000 moh. nord i kommunen. Den høyeste toppen er Storvätteshågna, 1204 moh. i Långfjället. I Fulufjällets nasjonalpark finnes Sveriges høyeste foss, Njupeskär og grana "Old Tjikko", som er en kandidat til verdens eldste tre. Nasjonalparker og naturreservat i kommunen utgjør sammenlagt 1800 km². Sveriges største militære skytefelt, Älvdalens skjutfält, utgjør 540 km² av kommunen. Gjennom kommunen renner Österdalälven med flere vannkraftverk blant annet Trängslet som er et av de største vannkraftverkene i Sverige. Næringslivet domineres av jord- og skogbruk. Turisme til vintersportsstedene Idre og Grövelsjön er en betydelig næring.[3] Älvdalen er Sveriges sørligste reindriftskommune.[4]

Riksväg 70 går gjennom kommunen, og fortsetter Fylkesvei 218 (Hedmark) etter passeringa av riksgrensa til Norge.

Tettsteder[rediger | rediger kilde]

Älvdalen kommune hadde åtte tettsteder i 2005. I tabellen oppgis antall innbyggere per 31. desember 2005.

# Tettsted Innbyggere
1. Älvdalen 1 812
2. Idre 769
3. Särna 768
4. Rot 684
5. Västermyckeläng 303
6. Evertsberg 285
7. Åsen 262
8. Brunnsberg 220
Älvdalens kirke, hovedkirken i Älvdalens forsamling

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Offisiell hjemmeside for Älvdalen kommune