George Macartney

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
George Macartney

George Macartney, 1. Earl Macartney (født 14. mai 1737 i Lissanoure i Antrim i Irland, død 31. mai 1806 i Chiswick i Middlesex i England) var en engelsk statsmann, kolonialembedsmann og diplomat.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

George Macartney hadde skotsk familiebakgrunn, og fikk sin høyere utdannelse ved Trinity College i Dublin og Temple School i London. Hans profesjonelle løpebane begynte med hans utnevnelse som spesialsendemann til Russland i 1764, der han og Katarina II forhandlet seg frem til et forbund mellom sine to stater. Etter at han ble utnevnt til peer og fikk plass i det britiske Overhuset ble han i 1775 guvernør for Grenada og i 1780 for Madras. Han avslo utnevnelsen til generalguvernør i India, og vendte i stedet tilbake til England i 1786.

I 1792 ble han leder for det som er blitt kjent som Macartney-sendeferden med det oppdrag å forberede offisielle og likeverdige handelsforbindelser med Kina. Men i Beijing førte dels hoffintriger og dels Macauleys uvilje til å gi keiseren de vanlige æresbevisninger (særlig kowtowbukket) at han ble kontant avvist av Qianlong-keiseren.

Etter et hemmelig diplomatisk oppdrag i Italia ble han elevert til baron og samme år utnevnt til guvernør for det nyervervede området Kappkolonien. I 1798 måtte han tre tilbake av helbredgrunner. Han døde i 1806.

Litteratur[rediger | rediger kilde]