Fredrik VI av Schwaben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Våpenskjoldet for hohenstauferne som Fredrik VI tilhørte.

Fredrik VI av Schwaben (født februar 1167 i Modigliana, død 20. januar 1191 i Akko) var en hertug av Schwaben fra 1170 til sin død under beleiringen av Akko under det tredje korstoget. Han var den tredje sønnen til keiser Fredrik I Barbarossa og Beatrice I av Burgund, og bror av Henrik VI, den senere keiser av det tysk-romerske riket. Fredrik giftet seg (eller kun trolovet) med prinsesse Konstanse av Ungarn (død 1240), men fikk ingen arvinger.

Fredrik ble døpt Konrad, men fikk endret navn senere. På hoffet i Mainz den 20. mai 1184 (pinse) ble han sammen broren Henrik VI slått til ridder.

Den 27. mars 1188 tvang Fredrik sin far til å få være med på det neste korstog. I Ungarn ble han i 1189 trolovet med den ungarske prinsessen Konstanse. Den 10. juni 1190 druknet Fredrik I Barbarossa i elva Saleph ved en ulykkestilfelle på veg til Antiokia ved Orontes fra Armenia. Keiserens død sendte hæren inn i kaos og panikk, omgitt av tyrkere på alle kanter. Mange deserterte og ble drept, og kun 5000, en liten andel av den opprinnelige hæren, nådde fram til Akko, da ledet av keiserens sønn Fredrik som hadde til hensikt å begrave sin far i Jerusalem. Dessverre klarte de ikke å bevare liket i eddik, og hans kjøtt ble gravlagt i Anatokia, beinene i Tyr, og hjertet og indre organer i Tarsus.

Under beleiringen av Akko ble den unge Fredrik syk av malaria og døde der. Han ble også begravet i byen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Engels, Odilo: Die Staufer, 7. Auflage, Kohlhammer, Stuttgart u.a. 1998, S. 110ff. ISBN 3-17-015157-6
  • Schwarzmeier, H.: «Friedrich V., Herzog von Schwaben», i Lexikon des Mittelalters, Bd. 4, Sp. 960f.


Forgjenger:
 Fredrik V 
Hertug av Schwaben
Etterfølger:
  Konrad II