Fredrik Skavlan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Fredrik Skavlan
Fredrik Skavlan
Skavlan i 2009
Født 2. september 1966 (48 år)
Norge Oslo, Norge
Ektefelle Sophia (skilt 1997)
Samboer Maria Bonnevie (2006–)
Yrke Programleder (TV), Journalist og tegner

Fredrik Skavlan (født 2. september 1966) er en norsk journalist, tegner og programleder i NRK og SVT som er mest kjent som programleder for de populære talkshowene Først og sist og Skavlan.

Etter endt videregående skole begynte Skavlan i 1987 sin pressekarriere i Morgenbladet, der han fikk jobb som tegner og journalist. Siden har han jobbet primært som skrivende, men også som tegner og reportasjeleder i Aftenposten og Dagbladet. Han har dessuten illustrert flere bøker. Han debuterte som programleder i NRK på sin 30-årsdag.

Tiden i NRK[rediger | rediger kilde]

I 1996 ble Skavlan hentet til NRK2 for å lede det direktesendte talkshowet Absolutt. Programmet hadde premiere den 2. september. Etter 133 sendinger takket han i mai 1997 for seg som programleder. Sommeren 1997 var han og Ingunn Kyrkjebø programledere for sommerserien Sommeråpent, og samme år ledet han TV-aksjonen Krafttak mot kreft. Høsten 1998 ble han programleder for talkshowet Først og sist. Programmet uviklet seg raskt til å bli et av Norges mest sette TV-program 19982007.[trenger referanse] Ved siden av Først & sist var han våren 1999 også programleder for lørdagsserien Underholdningsmaskinen, samt sendingene fra kronprinsbryllupet sommeren 2001. Skavlan avsluttet Først & sist våren 2007.

TV[rediger | rediger kilde]

(som programleder)

Som tegner[rediger | rediger kilde]

Skavlans tegninger har vært publisert i flere riksdekkende medier siden han allerede som gutt leverte tegneserier til Dagbladet, Aftenposten og Det Nye. Siden har han også hatt reklameoppdrag samt illustrert bøker for forlag som Cappelen, Press, Gyldendal og Aschehoug.[trenger referanse] Fredrik Skavlan jobber primært med pennesplitt og tusj direkte på hvitt papir, og innimellom også med akvarellfarger. Skavlan har etter nedleggelsen av Først og sist illustrert en bok om Peter Pan. Han tegner for tiden ukentlig for Dagbladets Magasinet.[1] Sammen med forfatteren Unni Lindelll står han bak barnebokserien om det lille spøkelset NIFSE NELLA. ti Til nå har 5 bøker utkommet og serien er oversatt til 16 språk.

Kritikk[rediger | rediger kilde]

I det direktesendte aktualitetsmagasinet NyhetsblikkNRK2 i august 2001 ble Fredrik Skavlan indirekte beskyldt for å være kjøpt og betalt, hvorpå han i sinne gikk til frontalangrep på sin kollega Erik Aasheim. Saken gjaldt hans sentrale rolle i NRKs dekning av kronprinsbryllupet.[1] I forbindelse med sin programlederjobb i Først & sist ble han i februar 2002 utsatt for negativ kritikk av historikeren Jon Hustad. Kritikken gikk ut på at han bruker kvinner som sex-objekter og uttalte: «… Det virker som om kvinnene er noe som Skavlan skal kunne flørte med og skape lett fredagsstemning med» og videre «… Rollen til kvinnelige gjester under 40 år er å være garnityr og sexobjekt for Skavlan. Ingen får kvinnene vakrare, flørten meir intens og sexpreiket meir subtilt enn Fredrik Skavlan». Kritikken førte til at Skavlan i enkelte aviser ble omtalt som «Fredrik den kåte». [2] Skavlan slo tilbake mot kritikken i en artikkel i VG der han sa at «… historikeren legger «koffert» i alt jeg sier og gjør. Jeg har en alminnelig sosial omgangsform med mine gjester».

Han har også mottatt en del negativ kritikk for å invitere for få kvinnelige gjester. [3]

Annet[rediger | rediger kilde]

Han var medforfatter av boka Det Kongelige bryllup, lansert i 2001.

Skavlan har tre barn fra et oppløst ekteskap og ett med Maria Bonnevie[4], som han har vært sammen med siden 2006.[5] Han er bror av Petter Skavlan, Jørgen Skavlan og Guri Skavlan.

Priser[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Wikiquote-logo.svg Wikiquote: Fredrik Skavlan – sitater