Peter Pan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Arbeid pågår: Denne siden er under arbeid. Som leser bør du være forberedt på at artikkelen kan være uferdig, og at innholdet kan endre seg fra dag til dag. Som bidragsyter bør du være forberedt på redigeringskollisjoner; det kan være lurt å kopiere din tekst til en annen tekstbehandler før du lagrer. Diskuter gjerne artikkelens struktur og innhold på diskusjonssiden. Se også diskusjonssiden for ytterligere informasjon.
Arthur Rackham illustrerte Peter Pan in Kensington Gardens (1906) som er et alveeventyr om hvordan spedbarn forlater sine hjem og forenes med alvene i Kensington Gardens.
George Framptons skulptur av Peter Pan i Kensington Gardens ble reist i 1912 på forfatterens eget initiativ.
Skogguden Pan er en av inspirasjonene til Peter Pan; Peter er både alv, skogsdemon, forfører, trickster, naturtilstand og uskyldig barn

Peter Pan er en romanfigur skapt av J.M. Barrie (1860–1937) i et skuespill fra 1904 og tre bøker utgitt 1902, 1906 og 1911. Han er en ung gutt som lever et eventyrlig liv i fantasilandet Neverland, og vegrer seg for å bli voksen.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Peter Pan opptrer første gang som biperson i barneboken The little white bird (1902), og ble deretter hovedperson i skuespillet Peter Pan (1904) som hadde betydelig suksess.[1]

Barrie utviklet deretter Peter Pan gjennom to romaner for barn. I den første, Peter Pan (engelsk Peter Pan in Kensington Garden), Den mest kjente av de to romanene er den siste, Peter Pan og Wendy, som foregår i Aldriland (på engelsk Neverland, Drømmeland i den norske Disney-versjonen). Der bor Peter Pan, feen Tingeling (Tinker Bell) og De bortkomne guttene. Peter besøker London og tar med seg jenta Wendy Darling og hennes brødre. De kjemper mot piraten Kaptein Krok (Captain James Hook), indianere og naturkrefter.

Innhold[rediger | rediger kilde]

Tolkninger[rediger | rediger kilde]

Etterliv[rediger | rediger kilde]

Peter Pan og de andre personene i fortellingen har blitt stående som berømte figurer i barnelitteraturen. Pan regnes også som en psykologisk arketype; om personer, særlig menn, som vegrer seg mot å bli voksne og innta en ansvarlig, ikke-lekende holdning til omgivelsene.

Fortellingen ble filmatisert første gang i 1924 av Paramount Pictures, og har senere blitt filmatisert av en rekke andre. Den mest kjente er Walt Disneys Peter Pan fra 1953,[1] men også andre filmer basert på historien har gjort seg bemerket, for eksempel den fra 2003 med Jeremy Sumpter i hovedrollen. Det har også blitt laget filmer og bøker som er ment som en fortsettelse på historien, for eksempel Steven Spielbergs Hook fra 1991, hvor Peter har blitt voksen og blir konfrontert med barndommen.

I 2004 utlyste Great Ormond Street Hospital, rettighetsinnehaverne til Peter Pan-bøkene, en konkurranse om en offisiell oppfølger til Peter Pan og Wendy. Geraldine McCaughrean vant med boken Peter Pan i rødt (Peter Pan in Scarlet), som kom ut i 2006. Peter Pan i rødt ble gitt ut på norsk samme år, oversatt av Henning Hagerup.

Peter Pan i Norge[rediger | rediger kilde]

Romanene er oversatt til norsk av blant annet Zinken Hopp, Ranka Samuelsen og Tormod Haugen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Camilla Bakke-Faråsengen "His terrible masterpiece" : a study of Peter Pan, its reception and its creator. Masteroppgave ved Universitetet i Oslo 2007

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Barrie, J.M. Peter Pan in Kensington Garden, 1906 (oversatt av Z. Hopp: Peter Pan, 1945; oversatt av T. Haugen: Peter Pan, 1981)
  • Barrie, J.M. Peter and Wendy, 1911 (oversatt av R Samuelsen: Peter Pan og Wendy, 1951; oversatt av T. Haugen Peter Pan og Wendy, 1982)
  • Geraldine McCaughrean Peter Pan in Scarlet, 2006 (oversatt av Henning Hagerup: Peter Pan i rødt, 2006)
  • Knut Anders Løken: «Peter Pan − bare en språkpotet?» På: barnebokkritikk.no