Feng Yuxiang

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Feng Yuxiang
Feng Yuxiang

Feng Yuxiang (kinesisk: 冯玉祥; pinyin: Féng Yùxíang, Wade-Giles: Feng Yü-hsiang, født 6. november 1882 i Chaohu (da Juchao) i Anhui i Kina, omkom 1. september 1948 under skipsbrann i Svartehavet) var en av krigsherrene under Republikken Kinas tidlige år og under den kinesiske borgerkrig.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Som sønn av en offiser i den keiserlige hær trådte Feng selv inn i hæren i en alder av 16 år, og gjorde raskt karriere der. Han ble grepet av revolusjonsiveren i begynnelsen av 1900-tallet og unngikk med nød og neppe å bli henrettet for forræderi mot Qing-styret.

I 1914 sluttet han seg til general Yuan Shikais hær. Samme året konverterte han til protestantisk kristendom.

Etter at regjeringen Yuan ble styrtet i 1916 begynte Fengs tid som krigsherre. skilte seg imidlertid sterkt ut fra de andre av Kinas nordlige militarister ved at han innførte en blanding av kristen sosialisme og militær disiplin i de områder han kontrollerte. Han ble kalt «den kristne general», og det ble fortalt om ham at han ved en anledning døpte sine tropper med vann fra en brannslange.

Tidlig i 1920-årene tilhørte han Zhiliklikken av krigsherrer, som beseiret Fengtianklikken rundt Zhang Zuolin og Zhang Xueliang. På denne tiden begynte Feng å støtte seg sterkere og sterkere til Sovjetunionen, fremfor alt av militære årsaker.

I 1924 gikk Zhili-klikken i sakte oppløsning, noe Feng hadde en god del med å gjøre. Dette gav Kuomintang en mulighet til å utvide sitt innflytelsesområde inn i det nordlige Kina. Zhili-klikken mistet imidlertid samtidig kontrollen over Peiping (Beijing), der Zhang Zuolin kom til makt. Under den påfølgende Nordekspedisjonen støttet Feng nasjonalistene og tvang sin erkefiende Zhang til å oppgi Peiping. Med dette kontrollerte Fengs hær i 1929 mesteparten av det nordlig-sentrale Kina, som imidlertid kom stadig mer under trykk fra Kuomintangs regjering i Nanjing som forsøkte å utvide sin kontroll over hele landet. Under den påfølgende borgerkrig tapte Feng mot Chiang Kai-shek.

Tidlig i 1930-årene kritiserte den nå politisk og militært maktesløse Feng stadig Chiang Kai-sheks manglende evne til å slå tilbake den japanske fremmarsj i landet. Fra 1937 til 1945 støttet han imidlertid Kuomintang, og fikk regjeringsposter i dens administrasjon.

Etter annen verdenskrig kritiserte Feng den amerikanske støtten til Chiang.

Feng døde under en skipsbrann i 1948 i Svartehavet, på vei til Sovjetunionen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Feng Yuxiang – bilder, video eller lyd