Ospemåler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Epirranthis diversata»)
Ospemåler
hunn
Nomenklatur
Epirranthis diversata
Denis & Schiffermuller, 1775
Populærnavn
ospemåler
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieMålere
SlektEpirranthis
Økologi
Habitat: løvskog med osp
Utbredelse: Europa, i Norge spredt over det meste av landet

Ospemåler (Epirranthis diversata) er en sommerfugl som tilhører familien egentlige målere (Geometridae). Den er den eneste representanten for underfamilien Desmobathrinae i Nord-Europa.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Larve (foto: James Lindsey)

En middelsstor (vingespenn hos hannen 40 – 45 mm, hos hunnen 31 – 37 mm), brungul måler, vingene med brunlig bestøvning. Hunnen har spissere og mindre vinger enn hannen, og er noe mørkere (brunere) på farge. Kroppen er ganske spinkel, vingene store og brede hos hannen, smalere hos hunnen. De er brungule med innslag av brune skjell, hunnens forvinger er nærmest brune. Forvingen har to utydelige, brune tverrlinjer, den ytterste av disse med en avlang, hvit flekk nær fremkanten. Bakvingen er blekt brungul med en diffus, brun flekk i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Arten er knyttet til osp (Populus tremula), som er larvenes næringsplante. De voksne sommerfuglene flyr både om dagen og om natten, i april – juni med hovedflygetiden i mai.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten finnes i Europa nord for Alpene, østover til det midtre Sibir. I Norge er den temmelig vanlig på Østlandet og Sørlandet, på Vestlandet er den bare funnet i Hardanger, det finnes også spredte funn fra Trøndelag og Nord-Norge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]