Death metal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Death metal
Opprinnelse:Thrash metal, early black metal
Sted og tid:På midten av 1980-tallet i USA og Tyskland
Vanlige instrumenter:Gitar, trommer, bass
Undersjangere
Melodisk death metal - Progressiv death metal - Technical death metal - Brutal death metal
Krysningsjangere
Blackened death metal - Deathcore - Deathgrind
Regionale scener
Florida - New York - Skandinavia - Sverige - Storbritannia
Andre temaer
Death growl - Headbanging

Death metal er en undersjanger av heavy metal og videreutvikling fra den amerikanske grindcore- og thrash metal-scenen. Navnet «death metal» kommer av bandet Death som introduserte sjangeren, i tillegg til at tekstene ofte omhandler død. Utviklingen av death metal startet på begynnelsen av 1980-tallet. Death metal tar oftest i bruk meget brutalt, hurtig og teknisk spill og growl-vokal.

Det finnes mange forskjellige varianter av death metal, og disse er som regel delt inn i følgende kategorier: melodisk/melodic, gothenburg, brutal, teknisk/technical, og blackened death metal. Melodisk death metal er ofte forkortet til melodeath.

Undersjangere[rediger | rediger kilde]

Gothenburg metal[rediger | rediger kilde]

I Göteborg i Sverige vokste det i begynnelsen av 1990-tallet frem en heavy metal-scene som laget melodisk death metal for et bredere publikum. Denne bølgen av svensk heavy metal har senere fått betegnelsen «Gothenburg metal» eller «Gothenburg death metal». Gothenburg er det engelske navnet for Göteborg. Til å starte med var Gothenburg metal kun en betegnelse på den svenske scenen (slik som «Bay Area thrash metal»), men i dag brukes begrepet også om band fra andre regioner, selv om det oftest kalles melodisk death metal. De mest kjente gothenburg-bandene er In Flames, Dark Tranquillity, The Crown, At the Gates, Dimension Zero, Soilwork og Arch Enemy.

Mengden av death metal i gothenburg death metal varierer veldig fra band til band, og skiller seg enormt fra tradisjonelle death metal-band. Derfor vil betegnelsen «Gothenburg death metal» eller «Gothenburg metal» være en bedre betegnelse enn bare «melodisk death metal».

Blackened death metal[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Blackened death metal

Blackenede death metal (også kalt "death/black metal" eller "black/death metal", avhengig av hvilken sjanger som er dominerende) er en krysningsjanger av Ekstrem metal. Sjangerne er kjent for å spille death metal og black metal 50/50 og det er ganske vanlig at bandene kommer fra Europa.

Progressiv death metal[rediger | rediger kilde]

Progressiv death metal er en undersjanger av vanlig death metal som inkorporerer "tids-signaturer" og musikkflyt fra progressiv metal. Ved siden av progressiv musikk, er også Jazz vanlig med i sjangeren.

Eksempler på band: Death, Cynic, Nocturnus og Atheist (tidlig). Opeth og Sadist (nåtid).

Teknisk death metal[rediger | rediger kilde]

Teknisk death metal bygger på at musikken skal være mer teknisk komplisert og variert. Musikken er vanligvis spilt raskt, men forandrer tempo, riffing o.l. ofte. Lange og raske soloer er også vanlig.

Eksempler på band: Nile, Atheist og Necrophagist.

Kjente death metal-band[rediger | rediger kilde]

Kjente norske death metal-band[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]