New Wave of British Heavy Metal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
NWOBHM omdirigerer hit, for EP-en av det norske black metal-bandet Darkthrone, se NWOBHM (EP)

New Wave of British Heavy Metal (NWOBHM) (den nye bølgen med britisk tungmetall) oppstod i slutten av 1970-årene og var en reaksjon på den tidens frafall av heavy metal-band som for eksempel Led Zeppelin, Deep Purple og Black Sabbath, som alle opplevde problemer på grunn av konflikter innad i bandene, tretthet og fremveksten av punkorientert musikk.

«Opprøret» ble i de fleste tilfeller satt i assosiasjon med band som Judas Priest (predaterer egentlig sjangeren), Iron Maiden, Def Leppard, Saxon, Venom, Samson, Girlschool og Diamond Head, i tillegg til hardrock-band som Motörhead fra Birmingham og AC/DC, som egentlig ikke var en del av NWOBHM-bølgen (og for sistnevntes tilfelle heller ikke britisk, men australsk). Både Iron Maiden og – spesielt – Def Leppard opplevde en større suksess, for Def Leppard spesielt i USA. De mange andre, og mindre, bandene skulle imidlertid få stor innflytelse på senere band som blant andre Mötley Crue, Poison og Guns N' Roses.

NWOBHM ble musikalsk sett karakterisert av bestemte og kraftige akkorder, raske gitarsoloer og skrikende (og ofte oktavmessig høye) vokaler, hvor tekstene ofte var inspirert av fantasysjangeren, det okkulte og rollespill. Musikken var imidlertid overraskende melodisk, til forskjell fra punk og senere speed metal-band som Metallica og Megadeth.

NWOBHM led etter hvert samme skjebne som mange andre musikalske retninger; majoriteten av bandene klarte ikke å følge opp suksessen, mens de som klarte det beveget seg bort fra sjangeren og mot tradisjonell hardrock eller pop metal. I midten og slutten av 1980-årene hadde USA blitt midtpunktet for heavy metal, med band som Van Halen, Guns N' Roses og nevnte Metallica, hvor de to sistnevnte spesielt var tilhengere av NWOBHM, og spilte inn coverlåter av Saxon (Guns N' Roses) og Angel Witch (Metallica). De få NWOBHM-bandene som fremdeles er igjen i dag, og da spesielt Iron Maiden, synes fremdeles å leve i bølgen fra 1980-årene.

Liste over viktige artister[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]