Christian Thomasius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Christian Thomasius. Portrett av Johann Christian Heinrich Sporleder
Christian Thomasius' grav på gravplassen Stadtgottesacker i Halle.

Christian Thomasius (født 1. januar 1655 i Leipzig, død 23. september 1728 i Halle) var en tysk jurist, filosof og høyskolelærer som regnes som en av foregangsmennene i den tidlige tyske opplysningstiden.

Liv[rediger | rediger kilde]

Christian Thomasius var sønn av filosofen Jakob Thomasius som var rektor ved Thomasschule zu Leipzig. Christian studerte først filosofi ved Universitetet i Leipzig og ble uteksaminert som magister 25. januar 1672. En forelesning av faren over Hugo Grotius' De jure belli ac pacis («Om krigens og fredens rett») og Samuel von Pufendorfs De jure naturae et gentium libri octo («Åtte bøker om natur og folkerett») inspirerte ham til å forsøke seg på rettsvitenskap, og studerte fra vinteren 1675 ved Universität Viadrina i Frankfurt. Han ble uteksaminert i 1679 og gav deretter jusforelesninger ved Viadrina.

Thomasius' kontroversielle standpunkter skaffet ham en rekke motstandere. Kong Christian V av Danmark og Norge anklaget ham for høyforræderi, og han måtte forsvare seg mot beskyldninger om ateisme. Situasjonen eskalerte da Thomasius forsøkte å øve påvirkning på hoffets politikk og ved å gå inn for å tillate ekteskap mellom kalvinister og lutheranere tok standpunkt mot Kurfyrstedømmet Sachsens ekteskapslover. Da han ble rammet av et forbud mot å undervise og publisere i Kurfyrstedømmet Sachsen, flyttet han til Halle i Markgrevskapet Brandenburg.

Virke[rediger | rediger kilde]

I Halle ble Thomasius en av grunnleggerne av det juridiske fakultetet ved Friedrichs-Universität Halle.

Thomasius' arbeid for en human strafferett bidro i vesentlig grad til avskaffing av hekseprosessene og bruk av tortur. Han blir regnet som den første akademiker som foreleste på tysk i stedet for den tradisjonelle latinen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons Commons: Christian Thomasius – bilder, video eller lyd