Campaign for Nuclear Disarmament

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Campaign for Nuclear Disarmament («Kampanjen for kjernefysisk nedrusting»), forkortet CND, er en organisasjon som kjemper for kjernefysisk nedrusting i Storbritannia, samt internasjonal kjernefysisk nedrusting og tettere internasjonale reguleringer gjennom avtaler som Ikkespredningsavtalen. Den er imot militære handlinger som kan føre til bruk av atomvåpen, kjemisk krigføring eller biologiske våpen, samt bygging av atomkraftverk i Storbritannia.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Canon Collins (1905–1982), prest, fredsaktivist og CNDs første leder, under en demonstrasjon på Trafalgar Square i London 1961

CND ble dannet i 1957 og har siden da i perioder frontet fredsbevegelsen i Storbritannia. De hevder å være den største fredskampanjen rettet mot én sak i Europa. Siden 1958 har de organisert Aldermaston-marsjen som blir gjennomført hver påske fra Trafalgar Square i London til Atomic Weapons Establishment nær Aldermaston.

Fane for den tyske avdelingen av Leger uten grenser i et demonstrasjonstog mot atomkrig i Berlin 2011 som del av Aldermaston-marsjene.

«Peace-merket»[rediger | rediger kilde]

CND-symbolet ble designet av Gerald Holtom i 1958. Det ble seinere et internasjonalt freds- og protestsymbol brukt i mange utgaver over hele verden.[1]
Semafortegn for «N»
Semafortegn for «D»
Logoen for CND, som opprinnelig ble designet av Gerald Holtom for Aldermaston-marsjen i 1958, har siden 1960-tallet blitt et fredssymbol som er kjent over store deler av verden. På norsk kalles det ofte «peace-merke». Det grafiske tegnet er enkelt og slående som et skrifttegn, og forekommer i dag i ulike farger og varianter, selv om det opprinnelig var ment å stå svart på hvitt eller hvitt på grønt. Det er bygd opp av flaggposisjonene for semafor-tegnene for bokstavene «N» og «D», en forkortelse for Nuclear Disarmament («kjernefysisk nedrutning»), tegnet inn som streker i en sirkel som skal symbolisere jorda. Merket ble de første åra spredt som jakkemerke og ble snart svært populært, ikke minst blant pasifister, militærnektere og kritikere av Vietnamkrigen i den motkulturelle hippie-bevegelsen. På 1970-tallet ble symbolet kritisert av flere høyreradikale for å gi «kommunistiske, anti-kristne, satanistiske og nazistiske» assosiasjoner.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «BBC NEWS : Magazine : World's best-known protest symbol turns 50». 20. mars 2008. Besøkt 14. oktober 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]