Bill Gates

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Bill Gates
Bill Gates
Bill Gates på World Economic Forum i 2007.
Født William Henry Gates III
28. oktober 1955 (59 år)
USA Seattle, Washington
Ektefelle Melinda Gates (1964-)
Barn Jennifer Katharine Gates (1996), Rory John Gates (1999) og Phoebe Adele Gates (2002)
Yrke Forretningsmann

William «Bill» Henry Gates III (født 28. oktober 1955 i Seattle) er en forretningsmagnat som var med på å grunnlegge programvareselskapet Microsoft. Han er i dag styreleder for selskapet. Gates har i en årrekke vært rangert som verdens rikeste person. Etter at han trakk seg fra den daglige driften av selskapet har han proklamert at tilsvarende hele hans formue, i 2009 anslått til 70 milliarder dollar (2009)[1] skal doneres til veldedighet.[2]

Gates begynte å programmere dataprogrammer i 1968, 13 år gammel. I 1973 begynte han på Harvard og ble kjent med Paul Allen, hans senere medgründer. På midten av 1970-tallet utviklet de programmeringsspråket Altair BASIC, inspirert av BASIC, for mikrodatamaskinen Altair 8800.

Microsoft[rediger | rediger kilde]

I 1975 startet gründerne Microsoft Corporation for å kommersialisere en egen versjon av BASIC, Microsoft BASIC, som ble viktig i forbindelse med suksessen operativsystemet MS-DOS fikk. I 1981 kom det definitive gjennombruddet for Microsoft, da de lisensierte MS-DOS til IBMs første PC beregnet på privatmarkedet. Microsoft har fra slutten av 1980-tallet hatt enorm suksess med operativsystemet Microsoft Windows, som brukes på cirka nitti prosent av verdens datamaskiner.

Microsoft ble fra flere hold kritisert for å utnytte sin monopolsituasjon til å presse andre aktører vekk fra markedet[trenger referanse].

Veldedighet[rediger | rediger kilde]

Fra juli 2008 var Bill Gates ikke lenger involvert i den daglige driften av Microsoft, men han fortsatte som selskapets styreleder. Gates har involvert seg mer i arbeidet med stiftelsen som bærer paret Gates navn, Bill & Melinda Gates Foundation. I den forbindelse ble de intervjuet av den norske talkshow-programlederen Christian Strand for I kveldNRK 2. Dette var første gang de ble intervjuet på et norsk tv-program.

Etter å ha gitt titalls milliarder dollar til Bill and Melinda Gates Foundation tok Gates i 2009 sammen med Warren Buffett initiativet til The Giving Pledge, et opprop hvor amerikanske milliardærer forplikter seg til å gi minst halvparten av sin formue til veldedige formål innen sin død.

Annet[rediger | rediger kilde]

Blant hobbyene hans finner vi golf og bridge, blant hans bridgepartnere er Warren Buffett, som også har gitt store deler av sin formue til paret Gates humanitære stiftelse. Gates er gift med Melinda French Gates.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Commons-logo.svg Commons: Kategori:Bill Gates – bilder, video eller lyd