Taylor Swift

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Taylor Swift
Taylor Alison Swift
Taylor Swift
Taylor Swift på liveopptreden i 2013
Født 13. desember 1989 (25 år)
Reading, Pennsylvania, USA
Yrke sanger-låtskriver
Nasjonalitet Amerikansk USA
Kallenavn Taylor, Tay
Sjanger Country, pop, Countrypop, Pop rock
Instrument Vokalist, gitar, piano, Banjo[1] ukulele[2]
Aktive år 2006 – d.d.
Plateselskap Big Machine
Nettsted TaylorSwift.com

Taylor Alison Swift (født 13. desember 1989 i Reading, Pennsylvania) er en amerikansk, Grammy-vinnende country-sanger, gitarist og låtskriver. Hun skriver om det hun opplever i livet, og sier selv at de fleste sangene handler om tidligere kjærester, kjærlighet og gutter.

Taylor Swift gav ut debutplata Taylor Swift i 2006, og den kom på 6. plass på Billboard-lista. I 2008 utgav hun sin andre plate Fearless, som er kritikerrost og var på 1. plass på Billboard-lista ni uker på rad. Noen av hennes mest kjente sanger er "We Are Never Ever Getting Back Together", "I Knew You Were Trouble", "You Belong With Me" og "Love Story" I filmen Valentine's Day spiller hun mot Taylor Lautner. På TV spiller hun i seriene CSI og Law & Order. Hun har også en rolle i Hannah Montana: The Movie.

Hun har vunnet 62 priser, blant annet seks American Music Awards, fem CMT Music Awards og en MTV Music Video Award. Hun har også blitt nominert til 94 priser, blant annet femten Grammy Awards, og hun har vunnet syv.[3] Taylor Swift har en parfyme kolleksjon, Wonderstuck, som foreløpig har 2 parfymer i kolleksjonen.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Swift ble født og oppvokst på en juletrefarm i Wyomissing, Pennsylvania. Moren hennes heter Andrea Swift og er hjemmeværende, og faren Scott Swift jobber som selger. Bestemoren var den kjente operasangeren Marjorie Finlay. Swift har en lillebror som heter Austin Lee Swift. Swift begynte allerede som 10-åring å interessere seg for musikk, og begynte allerede da å spille gitar og skrive egne låter. Da hun var 14 år ble hun den yngste låtskriveren som ble hyret av Sony Tree i Nashville.

Gjennombruddet[rediger | rediger kilde]

I 2006, kom Taylors første singel Tim McGraw ut. Den kom på sjette plass, på Billboardlisten i midten av 2006. Debutalbumet Taylor Swift ble utgitt 24. oktober 2006 og det ble solgt 39 000 kopier av albumet i USA den første uka. Swift vant priser for albumet og også en CMT Music Award for beste video av en nykommer med sangen Tim McGraw. Albumets andre singel, Teardrops on My Guitar, ble utgitt 24. februar 2007 og det ble en hit i hele USA.

Swift vant prisen for Årets låtskriver/artist av The Nashville Songwirters Assn. Intl. i oktober 2007 og Swift er den yngste som har vunnet denne prisen. Hennes tredje singel, Our Song var hele 6 uker nummer 1 på Country Charts. Senere dette året gav hun ut julealbumet Sounds of The Season: The Taylor Swift Holiday Collection som ble utgitt av kjøpesenter-kjeden, Target. Albumet solgte 45 000 kopier den første uka, 6 000 kopier mer enn debutalbumet hennes.

Fearless[rediger | rediger kilde]

Fearless er det andre albumet av Taylor Swift og ble utgitt 11. november 2008. Albumet solgte nesten 600 000 kopier den første uka, og Taylor er den første country-artisten som har solgt så mye den første uka. Første singelen fra albumet, Love Story, ble en stor hit verden over, og Taylor Swift ble et kjent navn over hele verden. Swift har selv sagt at hun skrev sangen på under 20 minutter.[trenger referanse]

Speak Now[rediger | rediger kilde]

Speak Now er det tredje albumet av Taylor Swift, og ble gitt ut 25 Oktober 2010. Det solgte omtrent 1,047,000 kopier i lanseringsuken. Sangen Mine havnet som nummer tre på Billboard Hot 100, og hun ble den andre kvinnelige artisten som hadde flere sanger på listen samtidig.

Red[rediger | rediger kilde]

Red er det fjerde albumet av Taylor Swift, utgitt 22 oktober 2012. Både Ed Sheeran og Gary Lightbody var med som gjesteartister på albumet, som solgte 1,2 millioner koper den første uken. I Juli 2013 var det solgt til 6 millioner kopier.

1989[rediger | rediger kilde]

1989 er Swifts femte album, og gis ut 27 oktober 2014. Den første singelen, Shake It Off, ble sluppet 18 august.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Swift har vært sammen med skuespilleren Jake Gyllenhaal, de ble regnet som et av Hollywoods heteste par.[trenger referanse] Før denne romansen har Swift blant annet hatt stevnemøter med Taylor Lautner fra sommeren 2009 til begynnelsen av 2010. Hun har også vært koblet til Cory Montheith. Hun hadde også et seriøst forhold med Joe Jonas, men han slo opp med henne gjennom telefon på 27 sekunder. Swift har skrevet mange sanger om ham blant annet "Forever and Always". Hun bor nå i en leilighet i New York, Tribeca

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Taylor Swift, Billboard's Best-Selling Artist of 2008, Announces 'Fearless 2009' Headlining Tour». Big Machine Records. 30. januar 2009. Besøkt 30. januar 2009. 
  2. ^ «Taylor Swift... The Interview!». BBC Radio One. 17. februar 2009. Besøkt 17. februar 2009. 
  3. ^ http://www.grammy.com/artist/taylor-swift