Benjamin Wegner Nørregaard

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Benjamin Wegner Nørregaard (født 1861, død 1935) var en norsk journalist, forfatter, offiser, internasjonalt kjent krigskorrespondent for Daily Mail og andre aviser, og virket i Kina bl.a. som arbeidsminister i den provisoriske militærregjering i provinsen Tientsin.[1] Nørregaard utgav flere bøker med krigsreportasje fra Øst-Asia, som høstet stor anerkjennelse.

Familie[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av oberst og tidligere adjutant for kong Karl IV Hans Jacob Nørregaard og Sophie Elisabeth Dorothea Wegner. Hans mor var datter av industriherren Benjamin Wegner, og han var bror til høyesterettsadvokat Harald Nørregaard.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Benjamin Wegner Nørregaard har blitt beskrevet som en eventyrer.[2] Han ble uteksaminert fra Krigsskolen i 1881 og ble kaptein i den norske hæren. I 1895 forlot han landet uten tillatelse av sine militære overordnede, og oppholdt seg de følgende årene i Øst-Asia under delvis svært urolige forhold. Fra 1896 til 1900 jobbet han for de keiserlige kinesiske jernbaner. Under bokseropprøret i 1900 ble Nørregaard knyttet til den provisoriske militærregjering som arbeidsminister i provinsen Tientsin fra 1900 til 1903. Han var krigskorrespondent for Daily Mail under den japansk-russiske krig fra 1904 til 1905, og under Balkankrigen i 1912 for samme avis. Bl.a. dekket han beleiringen av Port Arthur, som han opplevde på nært hold. Han utgav bøkene Port Arthurs beleiring (1905) og Krig (1908) om bokseropprøret, som var «skrevet med stort journalistisk talent».[2] Fra 1906 til 1908 oppholdt han seg i St. Petersburg som korrespondent for Morgenbladet og den danske avisen Vort Land, og gav en levende skildring av den revolusjonære uro i Russland. I 1909 bosatte han seg i Berlin som korrespondent for Morgenbladet, og ble samme år i tillegg utnevnt til hemmelig presseutsending til Berlin og Paris for Utenriksdepartementet, en stilling han hadde frem til 1911.[2] Fra 1911 arbeidet han for Morgenbladet. Under verdenskrigen var han «i første række blandt de pressemænd som i de neutrale land kommenterte krigsbegivenhetene».[3] Han fikk Norsk Militært Tidsskrifts prismedalje i sølv i 1883.[4]

I 1912-utgaven av årboken Humør finnes en humoreske med tittelen Sørensen der forfatteren er oppgitt som B.W. Nørregaard. Denne historien handler om et møte mellom to menn i en togkupe på vei "med formiddagstoget fra Kjøbenhavn til Berlin". Jeg-personen er en nordmann som forsøker å fordype seg i sitt engelske tidsskrift, men blir involvert i en samtale med sin lille troskyldige, danske sidemann, som er skolelærer i Odense og heter Victor Emmanuel Sørensen.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • Benjamin Wegner Nørregaard, Port Arthurs beleiring, Aschehoug forlag, Kristiania, 1905, 256 sider, illustrert med foldeplansjer, kart, forfatterportrett. Også utkommet på engelsk (The Great Siege: The Investment and Fall of Port Arthur, Methuen Publishing, 1906) og tysk (Die Belagerung von Port Arthur, Dieterich'sche Verlagsbuchhandlung, 1906).
  • Benjamin Wegner Nørregaard, Krig: Skildringer og Oplevelser, Aschehoug forlag, Kristiania, 1908, 168 sider.
  • B.W.Nørregaard, Sørensen, humoreske trykket i 1912-utgaven av årboken Humør.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ http://www.snl.no/Benjamin_Wegner_Nørregaard
  2. ^ a b c Omang, Reidar (1959), Norsk utenrikstjeneste II: Stormfulle tider 1913–28. Oslo: Gyldendal Norsk Forlag, s. 52.
  3. ^ Aftenposten aften 2. oktober 1926 s. 2 [Kaptein Benjamin Wegner Nørregaard, den bekjendte krigskorrespondent og journalist fylder imorgen 65 aar. »Men ingen kan se det paa'n«, som det heter i visen, for han har fremdeles den samme ungdommelige, elegante holdning og den samme lette, slentrende gang, som han altid har hat. Benjamin Nørregaard har gjort sig særlig bekjendt ved sine brilliante skildringer fra Østasien. Først om bokseroprøret i 1900, da han en tid var ansat i den provisoriske militærregjerings tjeneste. Og senere om den forfærdelige kamp mellem russer og japaner, da han var »Daily Mail«s korrespondent og bl. a. fulgte Port Arthurs beleiring. Og nu sist udmerket han sig som krigskorrespondent under verdenskrigen. Hans navn kom derved i første række blandt de pressemænd som i de neutrale land kommenterte krigsbegivenhetene.]
  4. ^ http://www.webstaff.no/001%20MEDAL%20LIST/Norsk%20Military%20Tidskrift.htm