Ansgar

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For mannsnavnet se, Ansgar (navn)
Ansgar
Erkebiskop og Nordens apostel
Ansgar
Født 801
Corbie
Død 3. februar 865
Bremen
Saligkåret -
Helligkåret Kort tid etter sin død
Anerkjent av Den katolske kirke og Den ortodokse kirke, spesiell status i Den danske folkekirke
Festdag 3. februar
Se også Ekstern biografi
Vernehelgen Skandinavia, Hamburg erkebispedømme, Den danske folkekirke
I kunsten Som erkebiskop

Ansgar, Anskar eller Oscar (født 8. september? 801, død 3. februar 865) var erkebiskop av Hamburg-Bremen, men er mest kjent for misjonærvirket sitt, med tilnavnet Nordens apostel. Ansgar er skytshelgen for Skandinavia, den danske kirke og for Hamburg erkebispedømme.

St. Ansgar kirke og katolske menighet i Kristiansand er oppkalt etter Ansgar av Bremen. Den dekker Vest-Agder fylke med egen sogneprest p. Frode Eikenes .

Liv[rediger | rediger kilde]

Ansgar ble født i Amiens og ble munk i benediktinerordenen. Han hadde hatt mye kontakt med Harald Klak, den døpte og senere fordrevne kongen av Danmark, og var den første kristne misjonæren i landet, uten å oppleve mye hell. I 829 ble han utpekt som misjonær til svenskene. Ansgar og munken Witmar kom til Birka samme året og skapte en liten menighet. Ansgar blir regnet som grunnleggeren av Svenska kyrkan.

Han døde i Bremen i 865, og etterfølgeren Rimbert skrev livshistorien hans i Vita Ansgari. Ansgar er minna med en statue i Hamburg og et steinkors på Björkö, der en mener Birka lå. Hans liv og gjerning er utførlig beskrevet i Adam av Bremens krønike Gesta Hammaburgensis ecclesiae pontificum fra 1070-tallet.

Helgen[rediger | rediger kilde]

Ansgar er nevnt i Martyrologium Romanum og har minnedag 3. februar. Som helgen blir han gjerne framstilt som biskop med stav, bok og mitra. I tillegg har han gjerne en frakk eller kappe av pels for å vise at han hadde vært i det kalde nord. Han kan også holde på en modell av Hamburg domkirke.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]