Anders Platou Wyller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
For musikeren se: Anders Wyller.

Anders Platou Wyller (født 24. april 1903 i Stavanger, død 2. oktober 1940 i Stockholm) var en norsk litteraturforsker og humanist. Han var gift med Anne-Marie Strindberg, datter av forfatteren August Strindberg og Harriet Bosse, paret har en sønn Jørgen.

Wyller var leder av Det Norske Studentersamfund i 1925. Han bodde lenge i Frankrike og var norsk lektor ved Sorbonne. Han ble dr. philos. i 1936 med avhandlingen Paul Claudel. En kristen dikter og hans drama. Han stiftet Nansenskolen sammen med Kristian Schjelderup og Henriette Bie Lorentzen i 1937.

Ved invasjonen 9. april 1940 meldte Wyller seg til tjeneste og ble sendt til Nord-Norge hvor han hovedsakelig jobbet for NRK. Da krysseren «Devonshire» 7. juni forlot Tromsø med kurs for England var Wyller ombord sammen med Kongen, Kronprinsen og flere regjeringsmedlemmer. Han jobbet en kort tid for BBC i London før han ble diagnostisert med kreft. Han ble sendt med fly til Sverige hvor han fikk treffe familien før han døde 2. oktober.

I boka Kjempende humanisme som kom ut etter hans død presenterer han sine visjoner om menneskeverd og kristen humanisme.


Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Wyller, Anders Platou Kjempende humanisme: artikler og taler. Aschehoug, Oslo (1947)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]