Aenictopecheidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Aenictopecheidae
Nomenklatur
Aenictopecheidae
Usinger, 1932
Hører til
Enicocephalomorpha,
teger,
nebbmunner
Økologi
Antall arter: ca. 20 beskrevne, trolig mange flere ubeskrevne
Habitat: på land
Utbredelse: Asia, Amerika, Australia og New Zealand
Inndelt i

Aenictopecheidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Nebbmunner har det til felles at munndelene er sugende og at de suger opp næringen. Det er bare beskrevet ca. 20 arter, men det finnes sannsynligvis mange ubeskrevne i tillegg. De er regnet som den mest primitive gruppen blant tegene.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (2 – 10 mm), vanligvis slanke, ofte brunlige teger. Kroppen er gjerne kledt med korte, oppstående hår. Vingene kan være lange eller mer eller mindre reduserte. Antennene er fire-leddete, gjerne litt kølleformede. Hodet er lengre enn bredt, fasettøynene er små, hos Nymphocorinae er de redusert til én enkelt fasett. Pronotum er lengre enn bredt, trapesformet, hos de små artene i Murphyanellinae er det delt i tre lober. Bakkroppen er vanligvis forholdsvis lang, smal og parallellsidig. Frambeina er kraftige og modifisert til gripeorganer, unntatt hos Nymphocorinae. Føttene består at ett eller to ledd.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Lite er kjent om biologien til disse tegene, men frambeinas form tyder sterkt på at de er rovdyr. De forekommer på bakken, i jord, under steiner, under barken på døde trær og mellom løvstrø. Slekten Boreostolus, som er den som forekommer lenmgst nord, lever under steiner ved bredden av elver. Noen arter er funnet svermende. De fleste lever på fuktige steder, men medlemmer av slekten Australostylus er fanget i lysfeller i tørre områder av Australia.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien er utbredt over store deler av verden, men ser ut til å mangle i Europa og på det afrikanske fastlandet (en art er kjent fra Madagaskar). I Nord-Amerika forekommer arten Boreostylus americanus langs bredden av fjell-elver i delstatene Oregon, Washington og Colorado. Boreostolus sikhotalinensis lever i det østlige Sibir og forekommer der ganske langt mot nord.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Det er usikkert om Aenictopecheidae er en monofyletisk gruppe, siden alle karaktertrekkene som definerer denne familien blir sett på som primitive trekk (plesiomorfier).

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]