Åsleik Engmark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Åsleik Audgar Engmark (født 27. desember 1965 i Oslo) er en norsk komiker, skuespiller, sanger og regissør.

Engmark er en av mange artister som startet sin karriere i GrefsenrevyenGrefsen videregående skole, der han bl.a. spilte med Geir Kvarme, Siw Anita Andersen, Jon Schau og Alex Rosén. Han var med og startet Lompelandslaget i 1987, og var ansatt ved Det norske teatret fra 1988 til 1999. Han ble kjent for det allmenne publikum gjennom sin medvirkning som rollefiguren Severin Suveren i NRKs programserie om fjellvettregler innspilt i 1989, og senere i satireprogrammet Egentlig som gikk på NRK fra 1993 til 1997.

Engmark mottok Stå Opp-prisen i 2002.

Engmark arbeider også som tekstforfatter og låtskriver, han underholder og er foredragsholder i privat og offentlig sektor, og er kjent for sine tegnefilmstemmer, bl.a. Timon i Løvenes Konge.

Høsten 2009 debuterte Engmark som filmregissør med spillefilmen Knerten, basert på Anne Cath. Vestlys bok. Knerten ble den mest sette norske filmen med premiere dette året, og ble blant annet tatt ut til det offisielle barnefilmprogrammet i Filmfestivalen i Berlin 2010 og Sprockets 2010 i Toronto.

Knerten fikk Amandaprisen for beste barnefilm, beste art design og beste visual effects i 2010.

I 2010 vant han TV 2s dansekonkurranse «Skal vi danse» sammen med dansepartner og trener Nadya Khamitskaya.

Film- og TV-opptredener[rediger | rediger kilde]

Teater- og scene-opptredener[rediger | rediger kilde]

Regi, tekst, musikk[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]