Mulan (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mulan
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon
SjangerEventyr / Action / Fantasy / Musikal / Barnefilm
Utgivelsesår1998
Prod.landUSA
Lengde1 t. 27 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
Regi
  • Tony Bancroft
  • Barry Cook
ProdusentPam Coats
Manusforfatter
  • Rita Hsiao
  • Philip LaZebnik
  • Chris Sanders
  • Eugenia Bostwick-Singer
  • Raymond Singer
Musikk
KlippMichael Kelly
Foran kamera
Originalstemmer
Norske stemmer
Annen informasjon
BudsjettUSD 90 millioner
Prod.selskapWalt Disney Pictures
Premiere5. juni 1998 (USA)
27. november 1998 (Norge)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Mulan er en amerikansk animert eventyrfilm og fantasymusikal fra 1998 utgitt av Walt Disney Pictures. Filmen handler om den modige piken Mulan som kler seg ut som en mann og tar farens plass i keiserens hær når de fryktede hunerne truer med å angripe Kina. Filmen er basert på den kinesiske legenden om Hua Mulan.

Filmen er den 36. i rekken av Disneys klassikere.

I 2020 kom en nyinnspilling. Denne er laget som realfilm og er regissert av Niki Caro og har Liu Yifei i rollen som Mulan.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Hunerne, som blir ledet av den hensynsløse Shan Yu, invaderer det keiserlige Kina ved å komme seg gjennom den kinesiske muren. Den kinesiske keiseren mobiliserer militæret, og innfører verneplikt som krever at en mann fra hver familie skal bli med i det kinesiske militæret. Mulan får høre at hennes gamle far Fa Zhou, den eneste mannen i deres familie og en tidligere krigsveteran, skal ut i krig nok en gang, blir hun engstelig på grunn av hans svekkede helse. Fa Mulan tar farens gamle rustning, og klipper det lange håret, og forkler seg som en mann, slik at hun kan verve seg i stedet for sin far.

Familien får raskt vite om det hun har gjort, og ber til familiens forfedre for Mulans sikkerhet. Forfedrene bestiller sin "store steindrage" for å beskytte Mulan. De sender den lille dragen Mushu, en vanæret tidligere verge, for å vekke steindraken, men han ødelegger dragen ved et uhell. Mushu skjuler dette for forfedrene, og bestemmer seg for å beskytte Mulan selv. Mulan rapporterer til treningsleiren, og passerer som mann, selv om hennes militære ferdigheter mangler. Under ledelse av kaptein Li Shang blir hun og hennes med-soldater Yao, Ling og Chien-Po gradvis mer trente krigere.

Mushu ønsker å se Mulan lykkes, og finner på en falsk ordre fra Shangs far, General Li, og beordrer Shang til å forsterkningen en avdeling. De legger ut, men kommer frem til et utbrent leir, og oppdager at hunerne allerede har massakrert general Li og troppene hans. Da forsterkningen forlater fjellene, blir de tatt i bakhold av Hunerne. Mulan bruker en kanon for å forårsake et skred som begraver de fleste angriperne. Mulan får ett kutt i brystet, og bedraget hennes blir avslørt når såret skal bandasjeres. I stedet for å henrette Mulan som loven krever, sparer Shang livet hennes, men utviser henne fra militæret.

Mulan får følge med når rekruttene drar til den keiserlige byen, for å rapportere nyheten om hunernes ødeleggelse. Imidlertid oppdages det at flere hunere, inkludert Shan Yu, har overlevd. Mulan får øye på dem når de er på vei til byen, med den hensikt å ta keiseren til fange. I den keiserlige byen forsøker Mulan å overbevise kaptein Shang om Shan Yu, men til ingen nytte. Hunerne fanger keiseren og tar kontroll over palasset. Med Mulans hjelp kommer Yao, Ling og Chien-Po seg usett inn i palasset. Med Shangs hjelp beseirer de Shan Yu og hans håndlangere. Mulan lokker Hn-lederen opp på taket, hvor de slåss en-mot-en. I mellomtiden handler Mushu etter Mulans instruksjoner og signal for å skyter en rakett mot Shan Yu hvor de håper at han skal dø i eksplosjonen.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Popularitet og økonomi[rediger | rediger kilde]

Mulan innbrakte $303,5 millioner på verdensbasis, hvorav $120,6 millioner i USA.[1] Den havnet på 13. plass over de mest innbringende filmene i USA i 1998.[2] Sett i forhold til samtidige Disney-filmer ble den en moderat suksess. Den ble også vist i Kina, men ble ingen suksess der.[3][4]

Produksjonskostnadene var på $90 millioner.[1]

Anmelderne[rediger | rediger kilde]

Den ble godt mottatt av anmelderne, noe som gjenspeiles i at den har fått 86 % på Rotten Tomatoes.[5] Den amerikanske filmkritikeren Roger Ebert gav den 3,5 av 4 stjerner,[6] mens Leonard Maltin har gitt den 3 av 4 stjerner.[7]

Også norske anmelderen gav den god omtale.[8]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den ble nominert i 12 kategorier ved Annie Awards og vant ti, inkludert for beste animasjonsfilm.[9]

Annet[rediger | rediger kilde]

Den var den første av tre filmer produsert i Disney-MGM Studios i Orlando, Florida.

Rolleliste (stemmegivere)[rediger | rediger kilde]

Ming-Na Wen.
Rolle Engelske stemmer Norske stemmer
Mulan Ming-Na Wen (dialog)
Lea Salonga (sang)
Jannike Kruse (dialog)
Sissel Heibek (sang)
Kaptein Li Shang B.D. Wong (dialog)
Donny Osmond (sang)
Trond Teigen
Mushu Eddie Murphy Åsleik Engmark
Shan Yu Miguel Ferrer Lasse Lindtner
Ling Gedde Watanabe (dialog)
Matthew Wilder (sang)
Aksel Hennie (dialog)
Kim Fangen (sang)
Yao Harvey Fierstein Harald Mæle
Chien-Po Jerry Tondo Stig Krogstad
Chi-Fu James Hong Kim Fangen
Bestemor Fa June Foray (dialog)
Marni Nixon (sang)
Turid Balke
Fa Zhou Soon-Tek Oh Bjørn Jenseg
Keiseren Pat Morita Espen Skjønberg
Første forfader George Takei Lasse Kolstad
Makefinneren Miriam Margolyes Kjersti Fjeldstad
Fa Li Freda Foh Shen Susanne Fuhr
General Li James Shigeta Knut Risan

Sanger[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Mulan (1998) - Financial Information». The Numbers. Besøkt 1. desember 2019. 
  2. ^ «Top 1998 Movies at the Domestic Box Office». The Numbers. Besøkt 1. desember 2019. 
  3. ^ «BBC News | ENTERTAINMENT | Chinese unimpressed with Disney's Mulan». news.bbc.co.uk. Besøkt 1. desember 2019. 
  4. ^ Langfitt, Frank (3. mai 1999). «Disney magic fails 'Mulan' in China; Cultures: The Americanized version of the famous folk tale is all too American for Chinese movie audiences.». baltimoresun.com (engelsk). Arkivert fra originalen 23. desember 2019. Besøkt 1. desember 2019. 
  5. ^ «Mulan (1998)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 1. desember 2019. 
  6. ^ Ebert, Roger. «Mulan movie review & film summary (1998) | Roger Ebert». www.rogerebert.com (engelsk). Besøkt 1. desember 2019. 
  7. ^ Maltin, Leonard (4. september 2012). Leonard Maltin's 2013 Movie Guide: The Modern Era (engelsk). Penguin. ISBN 978-1-101-60463-2. 
  8. ^ «Mulan». www.filmfront.no. Besøkt 1. desember 2019. 
  9. ^ «Mulan - IMDb». Besøkt 1. desember 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]