Lade

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Se også: Lade (NTNU)
Lade
Lade og Lade flyplass
Basisdata
BydelØstbyen
KommuneTrondheim
Grenser tilLadehammeren, Lademoen, Ringve, Reina, Leangen, Dalen, Nyhavna, Bromstad, Strindheim
NavnebakgrunnGammelnorsk Hlaðir, ladested
Beliggenhet
Kart
Lade
63°26′44″N 10°26′50″Ø

Lade gård
Ladestien
City Lade

Lade (gammelnorsk: Hlaðir, ladested) er en liten bydel på Ladehalvøya nordøst i Trondheim. Bydelen ligger ved Trondheimsfjorden og har flere av Trondheims få strender. Bydelen har 6 000 innbyggere.

På Lade ligger Ringve botaniske hage, Ringve Museum, Ringve videregående skole og Lade idrettsanlegg. Tidligere var også Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet representert på Lade, men det tidligere universitetsbygget er nå omgjort til leilighetskompleksene «Ladeporten», «Livet på Lade» og Håkon Magnusson borettslag (tidligere «Lade ungdomsboliger» og «Startbo Lade»).

Under andre verdenskrig hadde tyske Luftwaffe flyplass for jagerfly på Lade med hovedkvarter på Lade skole.[1] Flyplassdriften fortsatte i sivile hender fram til 1965. Kun en enkelt hangar står igjen som minne fra denne epoken. Landingsstripen utgjør i dag veien Haakon VIIs gate.

Ladestien er en tursti som går langs stranda fra det gamle ladestedet under Ladehammeren til Rotvoll, Grilstad og Ranheimsfjæra.[2] På Lade finner man kjøpesentrene City Lade, Lade Arena, samt en rekke interiørforretninger.

Lade gård og ladejarlene[rediger | rediger kilde]

På hver sin haug i landskapet ved Lade allé ligger Lade gård, Ringve gård, Devle gård og Leangen (Nordre) gård. Fra hver av gårdene er det vid utsikt utover sjøen. Lade gård kan føre sin historie tilbake til den gang den var hovedsete for ladejarlen. Jarlene var egentlig overherre over Hålogaland, men i løpet av tidlig vikingtid ekspanderte de sørover og la under seg også Trøndelag. Videre utover spilte de en vesentlig rolle i rikssamlingsprosessen.

Fjellrenseanlegg[rediger | rediger kilde]

Ladehammeren renseanlegg er et fjellrenseanlegg på Lade som renser avløpsvann fra 115 000 personer i østre deler av Trondheim by. Renset avløpsvann slippes ut på 42 meters dyp i Trondheimsfjorden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]