Labråten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Labråten i «Kunstnerdalen» i Hvalstad i Asker er del av Asker museum.

Labråten er en tidligere boligeiendom i «Kunstnerdalen» i Hvalstad, Asker, og er nå en del av Asker museum. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatterparet Hulda (1862–1934) og Arne Garborg (1851–1924) bodde her i årene 18971934.

Våningshuset er bygt ca. 1850 i sveitserstil. Eiendommen var opprinnelig en del av gården Bruset, men ble skilt ut som eget bruk i 1844. Garborg kjøpte eiendommen av Rasmus Steinsvik, som bygde seg nytt hus i nærheten. I tillegg bodde forfatteren Rasmus Løland og kunstnerparet Tilla og Otto Valstad i området. Flere andre forfattere, kunstnere og kulturarbeidere tilhørte «Askerkretsen».

Ekteparet bodde her i den siste, etablerte delen av livet. Det var Hulda som styrte huset og satte sitt preg på det.

Heimen er annleis enn alle andre heimar. Du blir ståanda i døra som framfor eit sprakande, vakkert bilete, so fullkommi i farge - ein symfoni i raudt med ein enkel akkord i svart og kvitt på golvet, eit skinn av zebra som systerdotter hennar - fru Matty Thams - har skoti i Afrika. Det er alltid lauv, blomar og frukt i fargerike krukker og skåler, bøker og bilete av Harriet Backer, Kitty Kielland, Eilif Peterssen - dei eldste av målarane - og så dei litt nyare

Tilla Valstad, i festskrift til Hulda Garborg, 1932

Huset er skildret i en rekke biografier og memoarverk fra Garborgs generasjon. Gustav Wentzels maleri «Tuften på ski» henger i huset. Arne Garborgs eget skjønnlitterære forfatterskap var langt på vei avsluttet da paret flyttet hit, og hans livslyst var varierende. Han arbeidet med gjendiktninger, og hans omfattende Dagbok 1905–1923, som ble utgitt 1925–27 av Hulda, er skrevet her. Hennes forfatterskap og øvrige kulturarbeid utfoldet seg særlig i perioden på Labråten. Hun skrev sju skuespill på ni år, skrev om folkeviser og bunader, og utga, anonymt, romanen Kvinden skabt af Manden.

Hulda og Arnes svigerdatter Dagny Garborg, som giftet seg med Arne Olaus Garborg i 1946, bodde på Labråten helt frem til sin død i 1994. I 1995 ble eiendommen en del av Asker Museum, og i 1996 ble det åpnet for publikum. Huset og hagen var godt ivaretatt, men delvis modernisert i løpet av Dagny Garborgs eierskap. Museet ønsket at huset skulle fremstå slik det gjorde da ekteparet levde, og bestemte at eksteriør og interiør skulle tilbakeføres til slik det fremstod rundt 1915

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (no) «Labråten». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.