Øvre torv (Kristiansand)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Øvre torv
Øvre Torv med Rådhuset, kommunale kontorer og den tidligere brannstasjonen. På området der fontena står var det tidligere et stort antall torvhandlere.
Basisdata
LandNorge
KommuneKristiansand

Kart
Øvre torv
58°08′47″N 7°59′46″Ø

Øvre torv er et torv i Kristiansand. Det ligger øst for Kristiansand domkirke i Rådhusgatas akse. Kirkegata avgrenser Øvre torv mot Nedre torv i sørvest og Kristiansand rådhus har fasade mot torvet i nordøst. I sørøst avgrenses torvet av en rekke bygninger som huser kommunale kontorer, blant disse den tidligere brannstasjonen samt Fædrelandsvennens tidligere sentrumsbygg. Nordvest for torvet ligger Wergelandsparken. Betegnelsen «rådhusplass» karakteriserer Øvre torv. Øvre torv er belagt med gamle brostein som kom til syne da man fjernet asfalt.

Fra høsten 2015 pågikk det gravearbeider under Øvre torv for å gi plass til nytt, underjordisk parkeringshus.

Sentralt på Øvre torv står en statue av kong Haakon VII. Den ble skadet i forbindelse med anleggsarbeid i 2017. Den gamle fontenen som tidligere var plassert midt i Wergelandsparken, der monumentet av Henrik Wergeland i dag står er flyttet til Øvre Torv, restaurert og kommet til heder og verdighet igjen.

En liten utescene som benyttes til utendørs arrangementer i Wergelandsparken vender mot Øvre torv.

Øvre torv ble tidligere brukt til torvhandel med blomster og grønnsaker. Denne virksomheten er nå flyttet til Nedre torv.

Øvre torv benyttes som skøytebane i vintermånedene.

Eiendommene som har fasade mot Øvre torv er matrikulert til Rådhusgata.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]