Kristiansand rådhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kristiansand rådhus
Kristiansand City Hall 01.jpg
Kristiansand rådhus
Generelt
StedØvre torv (Kristiansand)
Byggeår1864
Endringer1959: Formannskapssal innredet
1982: Ombygging, fengselet revet
Arkitektur
ArkitektCarl Emil Kaurin
Alv Erikstad
MaterialeRød teglstein
Beliggenhet

Kristiansand rådhus
58°08′48″N 7°59′49″Ø

Kristiansand rådhus ligger på Øvre torv i Kristiansand kommune i Agder. Selve rådhuset huser bystyresal og møterom. Kommuneadministrasjonen, inkludert ordførerens kontor (Rådhuskvartalet) ligger i de øvrige bygningene med front mot Øvre torv og har også inngang fra Tollbodgata.

Historie[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen av 1800-tallet hadde byen få offentlige bygninger. I 1830-årene begynte behovet for kommunale bygninger å bli påtrengende. Det ble planlagt et rådhus som skulle inneholde tinghus med rom for rettslokaler, skattefogd, politimester, magistrat, byfogdkontor – og fengsel til erstatning for det skrøpelige, gamle fengslet i byen. Formannskapet henvendte seg til landets mest anerkjente arkitekter. Høye byggekostnader førte imidlertid til at planene ble lagt til side. På slutten av 1850-årene tilbød staten seg å betale store bidrag til kommuner som reiste nye fengselsbygg. Den sjansen lot ikke byen gå fra seg.

Magistraten foreslo i 1860 å bygge rådhus og fengsel på torvet. Arkitekt Carl Emil Kaurin i Christiania tegnet rådhuset. Rådhuset med fengsel ble oppført av arbeidere fra hovedstaden i 1863-1864.

Rådhuset ble innviet 15. september 1864. Formannskapssalen ble innredet i rådhuset i 1951. I begynnelsen av 1980-årene ble det gamle fengselet revet i forbindelse med en utvidelse av Festningsgata, og rådhuset ble ominnredet etter tegninger fra byarkitekt Alv Erikstad[1].

Rådhuset er bygget på sandgrunn, og under graving av nytt, undersjordisk parkeringshus i mars 2016 under Øvre Torv, fikk det setningsskader og slo sprekker[2].

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]