Kunstnerhjem

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bjørnsons Aulestad er et av de mest kjente norske kunstnerhjem.
Henrik Wergeland bygde «Grotten» i Oslo i 1840.

Et kunstnerhjem er den nåværende eller tidligere boligen til en (kjent) kunstner.

Selv om enhver bolig som huser eller har huset en komponist, forfatter eller billedkunstner teknisk sett kan kalles et kunstnerhjem, vil man vanligvis reservere uttrykket for boliger som er preget av kunstnerens liv og virke, eller tilrettelagt for å bevare og formidle arven etter vedkommende kunstner. Mange bosteder for kjente, avdøde kunstnere er i dag museer, og i offentlig eie.

Kunstnerhjem kan i noen tilfeller være kunstnerens fødested eller barndomshjem, slik som Bjørnsons fødested Bjørgan prestegård eller Vinjes barndomshjem Vinjestoga, men de fleste er knyttet til kunstnerens aktive periode, og i er noen tilfeller utformet eller preget av kunstneren selv, slik som Lysøen av Ole Bull og Ratvolden av Johan Falkberget.

Noen kjente kunstnerhjem er i privat eie, og er bare i liten grad tilgjengelig for allmennheten, slik som Kjørkelvik etter Aksel Sandemose eller Midtbø etter Halldis og Tarjei Vesaas. Det vanlige er imidlertid at et hus som ettertiden oppfatter som et «kunstnerhjem» brukes til kulturarrangement, slik som Hans Børlis hjem Oppistun Børli, eller utvikles til et museum over vedkommende, slik som Sigrid Undsets hjem Bjerkebæk og Ibsenmuseet i Arbins gate i Oslo. Mange kunstmuseer er bygget rundt samlinger (av arkivalia, private eiendeler, boksamlinger eller billedkunst) som kunstneren eller dennes etterlatte har donert til det offentlige, slik som Grimdalstunet i Tokke, med samlinger etter Anne Grimdalen.

I noen tilfeller er det bygger formidlingssentre i nærheten av selve kunstnerhjemmet, slik for eksempel Prøysenhuset i nærheten av Alf Prøysens barndomshjem Prøysenstua.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]