Ole Bull Museum Lysøen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Lysøen)
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 60°12′39,748″N 5°22′7,3560″Ø

Ole Bull Museum Lysøen
Os
Ole bulls villa lysøen.jpg
Ole Bulls villa
ArkitektConrad Fredrik von der Lippe
Museumstypekunstnerhjem, museum, musikkmuseum
Nettsidehttp://lysoen.no/

Ole Bull Museum Lysøen
60°12′40″N 5°22′7″E
Interiør fra musikkværelset
Video av Lysøen fra drone

Ole Bull Museum Lysøen er en villa og et museum på øya Lysøen i Lysefjorden i Os kommune i Hordaland. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom den ble oppført av fiolinvirtuosen og komponisten Ole Bull (1810–1880) i årene 18721873. Bull hadde Lysøen som hjem resten av livet.

Arkitekten bak villaen på Lysøen er Conrad Fredrik von der Lippe (1833–1901), og anlegget er unikt i norsk sammenheng. Det regnes som et hovedverk i historismens arkitektur i Norge, og er utført i arabisk-maurisk stil og med russisk-inspirert løkkuppel-tårn. Bulls idé var at villaen skulle ha stilelementer fra alle land han hadde besøkt. Villaen er utført i flere byggetrinn. Villaen slik den ser ut i dag, ble ferdigstilt i 1905, i og med at Bulls datter Olea utvidet og bygget om på villaen for å gjøre den om til helårsbolig. Det er bare den eldste delen av villaen som er tilgjengelig for museumsbesøkende.

Mellometasjen i villaen er et 20 meter langt musikkværelse, som i dag brukes som konsertsal.

På Lysøen ligger det også et gammelt gårdstun fra ca. 1670; dette er den eldste kjente faste bosetningen på øya. Gården var leilendingsbruk under Lyseklostergodset til 1870, da Ole Bull ble eier av Lysøen. Bull selv utfoldet seg som landskapsarkitekt og anla stier, brygger, dammer, utsiktspunkt, mm. Over den hele den 700 mål store øya er det opparbeidet skjellsandbelagte gangstier. På Lysøens høyeste punkt ble det i 1903 bygd et utsiktstårn hvor en har utsikt til blant annet Lysefjorden og utover i Korsfjorden.

Lysøen med Ole Bulls villa ble i 1974 gitt som gave til Fortidsminneforeningen, Bergen og Hordaland avdeling, av Ole Bulls barnebarn, Sylvea Bull Curtis; det drives i dag som en del av Kunstmuseene i Bergen under navnet Museet Lysøen.

I dag er Ole Bulls villa og de små bygningene rundt den de eneste bygningene på øya, men rundt Lysefjorden finner man mange fritidseiendommer og boliger. Nordvik og Drange er noen av de største tettstedene der mange bruker båt og besøker øya, men for turister går det båt fra fastlandet til villaen. I 1997 ble Lysøen kåret til Årets Friluftsområde i Hordaland. Kåringen ble blant annet begrunnet med at kulturminnene på Lysøen er en integrert del av friluftsområdet, og at området er et typisk nasjonalromantisk kulturmiljø.

Litteratur og andre kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]