Grimdalstunet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Grimdalstunet
Kart
Grimdalstunet
59°24′29″N 7°57′04″Ø

Grimdalstunet
Bygninger på Grimdalstunet

Grimdalstunet er et gammelt gårdstun, nå museum, i grenda Skafså i Tokke kommune, Telemark. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom billedhuggeren Anne Grimdalen (1899–1961) ble født og vokste opp her.

Fjellgården Grimdalen, som ligger på 630 moh., har en historie tilbake til 1600-tallet, og er et av de eldste autentisk bevarte gårdstun i Norge. Det eldste av de ti husene på gården er fra senmiddelalderen, det yngste er fra 1850. Anne Grimdalen vokste opp her som en av ti søsken. Da hun døde i 1961 var allerede en rekke av hennes modeller og støpeoriginaler samlet i et tilbygg ved tunet. Etter hennes død overtok Tokke kommune eierskapet til hennes samlinger av modeller. Gårdstunet ble omgjort til museum fra og med 1965, og i 1973 ble det åpnet et eget museumsbygg for kunsten, i utkanten av gårdstunet.

Livet på gården, og Grimdalens øvrige liv som kunstner, er skildret i hennes livsminner Slik var det utgitt av broren Olav Grimdalen i 2 bind 1973-74. Olav Grimdalen arbeidet også aktivt for å bevare og utvikle Grimdalstunet.

Museet er en del av Vest-Telemark Museum, og er tilgjengelig for publikum i sommersesongen. Museet er både et allment kulturhistorisk museum knyttet til det gamle gårdstunet, et museum over Anne Grimdalens kunst, med i alt ca. 300 objekter, og et galleri med nye, skiftende utstillinger hver sommer. Gårdsmuseet er framstilt slik husene var i Anne Grimdalens barndom. Karl Erik Harrs illustrasjoner til Draumkvedet er en del av museets faste utstilling.

Museet ligger langs fylkesvei 45, ni km fra Dalen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Norske kunstnerhjem; temanummer av Fortidsvern; nr 3, 2005

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]