Hopp til innhold

Zwinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zwinger
ArkitektMatthäus Daniel Pöppelmann
Etablert1711
Kart
1 = Wallpavillon
2 = Französischer Pavillon (Zwinger, Dresden)
3 = Sempergalleriet
4 = Nymphenbad
5 = Kronentor (Zwinger, Dresden)
Zwinger
51°03′11″N 13°44′02″Ø
AdresseSophienstraße, 01067 Dresden
Nettstedhttps://www.skd.museum/en/besuch/zwinger-mit-semperbau/

Oversikt over Zwinger

Zwinger er en barokkbygning i Dresden kjent for sin fremragende kunstsamling. Den ligger mellom Semperoper og Postplatz.

Navnet er avledet av ordet bezwingen (betvinge). Anlegget var en del av borgen i Dresden, og bestod av en indre og en ytre mur. Mellom disse skulle en mulig invasjonsstyrke bli knust med våpen hvis han lyktes i å ta den ytre muren.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kurfyrst Fredrik August I (konge av Polen som August II) returnerte etter en reise i Italia hvor han var blitt svært imponert av Forum Romanum. Han ønsket noe lignende for seg selv. Befestningene var ikke lenger nødvendige og gav derfor rom for hans planer. Den originale planen omfattet både dagens anlegg og Semperoperaen ned til Elben og ble utformet av Matthäus Daniel Pöppelmann i 1722. Kongens død i 1733 utsatte arbeidene. Slottsområdet ble latt være åpent mot operaplassen. Senere ble planene endret til en noe mindre skala, og bygningen som skiller Zwinger fra operaplassen ble oppført.

Museum[rediger | rediger kilde]

Zwingers Gemäldegalerie Alte Meister (billedgalleri gamle mestere) ble en viktig attraksjon blant byens rike kulturarv. Den omfatter bl.a. malerier av Rubens, Canaletto, Raphael og mange andre. Rustkammeret (Rüstkammer) inneholder en fin våpen- og rustningssamling, hovedsakelig fra 15- og 1600-tallet. Det er også en samling av meissenerporselen, klokker og vitenskapelige instrumenter. Bygningene inneholder også Mathematisch-Physikalischer Salon.

Deler av Zwinger[rediger | rediger kilde]

Kronentor[rediger | rediger kilde]

Vestfløyen med Kroneporten

Den mest kjente og vel også mest fotograferte del av Zwinger er Kronentor (Kroneporten). På toppen av porten er en kopi av den polske kongekronen. Ovenfor porten befinner seg på vestsiden en annen portal med blikk på en rytterstatue på Theaterplatz.

Nymphenbad[rediger | rediger kilde]

Utsyn mot das Nymphenbad

Nymphenbad (nymfebadet) ligger ved Festungswall bak Französische Pavillon. Vannkunstverket ble utformet av bl.a. Balthasar Permoser, og regnes som et av de vakreste barokke fonteneanlegg.

Glockenspielpavillon[rediger | rediger kilde]

Glockenspielpavillon eller Uhr mit Glockenspiel består av et stort antall porselensklokker laget av meissenerporselen.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]