Balthasar Permoser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Balthasar Permoser
Balthasar permoser moritzbodenehr.jpg
Balthasar Permoser, tegnet av Moritz Bodenehr
Født13. august 1651[1]
Traunstein
Død18. februar 1732 (80 år)
Dresden
Gravlagt Alter Katholischer Friedhof
Beskjeftigelse Billedhugger
Nasjonalitet Tyskland

Balthasar Permoser (født 13. august 1651 i Kammer, nær Traunstein i Bayern, død 18. februar 1732 i Dresden) var en av de ledende tyske billedhuggerne i sin tid[2], og hans virketid strakk seg fra sen barokk til tidlig rokokko.

Mohr mit Smaragdstufe i Grünes Gewölbe i Dresden

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Permoser gikk først på skole i Salzburg, hos Wolf Weißenkirchner den yngre, senere i Wien, der han lærte å hugge skulpturer i elfenben.

Karriere[rediger | rediger kilde]

I 1675 reiste han til Firenze for å jobbe for Giovanni Battista Foggini, der han ble i 14 år. I 1689 ble han tilkalt av Johan Georg III av Sachsen, og reiste da til Dresden for å sette opp to monumentale hageskulpturer av Herkules.

I perioden 170410 jobbet han for hoffet på Schloß Charlottenborg nær Berlin.

Permosers skulptur i Nymphenbad på slottet Zwinger

Etter perioden på hoffet returnerte han til Dresden for å samarbeide med arkitekten Matthäus Daniel Pöppelmann på slottet Zwinger. Dette slottet ble bygd i perioden 1710 – 1728 for August den sterke. Slottet inneholder blomstrende detaljer fra romersk barokk, og til veggpaviljongen lagde han 6 av de 12 atlantene. Et av hans tidligere verk, en byste av Marsyas forvridd i smerte [1], er en ren respons til Berninis Damned Soul fra 1619. Bysten står i dag i Metropolitan Museum of Art. På slottet Zwinger har han også lagd skulpturene i «Nymfebadet» (Nymphenbad).

Hans mest berømte selvstendige verk er en frittstående marmorskulptur; Apotheosis of Prince Eugene. Denne ble lagd i perioden 1718-21 i Österreichische Galerie Belvedere, som er museet på Belvedere i Wien. Prins Eugene var imidlertid ikke fornøyd med skulpturen, så han plasserte den i offisersmessen i palasset.

Som modellør samarbeidet Permoser med andre kunstnere, som hoff-juvelér Johann Melchior Dinglinger. Bl.a. lagde Permoser to skulpturer av maurere, som Dinglinger dekte med juveler.[3] Skulpturene står i det innholdsrike museet Grünes Gewölbe i Dresden.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Find a Grave, 9. okt. 2017, Balthasar Permoser, 6821409
  2. ^ Hans mest kjente rival var Andreas Schlüter
  3. ^ Artikkel på nettstedet Landeshaupstadt Dresden

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Videre lesing[rediger | rediger kilde]

  • Sigfried Asche, 1978. Balthasar Permoser: Leben und Werk (Deutscher Verlag für Kunstwissenschaft)