Zianon Paznjak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zianon Paznjak
2008.06.16. Zianon Pazniak Fot Mariusz Kubik 01.JPG
Paznjak i 2008.
Foto: Mariusz Kubik
Født24. april 1944 (75 år)
Sobotniki
Utdannet ved Belarusian State Academy of Arts
Beskjeftigelse Skribent, lyriker, politiker
Parti Belarusian Popular Front, Conservative Christian Party – BPF (1999)
Nasjonalitet Sovjetunionen, Hviterussland
Utmerkelse Belarusian Democratic Republic 100th Jubilee Medal
Signatur
Zianon Paznjaks signatur

Zianon Stanislavavitsj Paznjak (hviterussisk: Зянон Станісла́вавіч Пазьняк; født 24. april 1944) er en hviterussisk politiker. Han var en av grunnleggerne av Den hviterussiske folkefronten og Det kristenkonservative partiet - BNF.

Paznjak er utdannet fra det daværende hviterussiske statsakademiet for teater og kunst i 1974. Han tok doktorgraden i teaterhistorie i 1981.

Mot slutten av åttitallet var Paznjak med på å danne folkefronten, sammen med blant annet Vasil Bykaw. Fra 1990 ble Paznjak parlamentsmedlem, og var blant annet med på endre det hviterussiske flagget til den rød- og hvitstripede utgaven brukt frem til 1995.

I 1996 valgte Paznjak å forlate Hviterussland, noe han begrunnet med forfølgelse fra president Aleksandr Lukasjenko. Paznjak fikk da politisk asyl i USA. Fra eksil har Paznjak fortsatt å være aktiv i hviterussisk politikk, men han deltar ikke i Aljaksandar Milinkevitsjs koalisjon av opposisjonsgrupperinger.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


HviterusslandDenne Hviterussland- og personrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.