Aljaksandar Milinkevitsj

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Aljaksandar Milinkevitsj
Alaksandar Milinkevich.jpg
Født 25. juli 1947
Grodno
Utdannet ved Hrodna State University
Nasjonalitet Hviterussland
Religion Den ortodokse kirke
Utmerkelser Sakharovprisen

Aljaksandar Uladzimeravitsj Milinkevitsj (født 25. juli 1947 i Hrodna, hviterussisk: Алякса́ндар Уладзі́меравіч Мілінке́віч) er en hviterussisk politiker og fysiker. Ved presidentvalget i Hviterussland den 19. mars 2006 var han kandidaten til en bred koalisjon av opposisjonsgrupperinger til å utfordre det diktatoriske styret til den sittende presidenten, Aleksandr Lukasjenko.

Milinkevitsj ble født i 1947 i Hrodna, i Den hviterussiske sosialistiske sovjetrepublikk. Bestefaren var aktivist i den hviterussiske nasjonalbevegelsen etter den russiske revolusjonen. I 1969 ble han ferdig med en utdanning i fysikk ved det pedagogiske instituttet i Hrodna. I 1976 forsvarte han doktorgraden i fysikk om temaet kraftige laserimpulser ved universitetet i Hrodna. Etterpå jobbet han ved fysikkinstituttet til Det hviterussiske vitenskapsakademiet.

I 2005 ble det gjort mye arbeid for å samle opposisjonen i Hviterussland om en kandidat som kunne utfordre det diktatoriske styret til president Lukasjenka ved neste presidentvalg. Den 2. oktober 2005 møttes 900 delegater fra mange opposisjonsbevegelser i Minsk for å velge en slik kandidat, og valget falt på Milinkevitsj. Det var også to andre motkandidater til Lukasjenka, men Milinkevitsj sitt kandidatur ble likevel støttet av størstedelen av opposisjonsbevegelser i landet. Valget ble avholdt den 19. mars 2006.