Hopp til innhold

Zero Dark Thirty

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zero Dark Thirty
Generell informasjon
SjangerThriller
Drama
Utgivelsesår2012
Prod.landUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiKathryn Bigelow
ProdusentKathryn Bigelow
Mark Boal
Megan Ellison
ManusforfatterMark Boal
MusikkAlexandre Desplat
SjeffotografGreig Fraser
KlippWilliam Goldenberg
Dylan Tichenor
Foran kamera
MedvirkendeJoel Edgerton
Jessica Chastain
Mark Strong
James Gandolfini
Kyle Chandler
Chris Pratt
Frank Grillo
Jason Clarke
Prod.selskapColumbia Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Zero Dark Thirty er en amerikansk action/drama/thrillerfilm fra 2012. Filmen er regissert av Kathryn Bigelow, skrevet av Mark Boal, og har Joel Edgerton, Jessica Chastain og Mark Strong i noen av hovedrollene.

Om filmen

[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde norsk premiere 8. februar 2013.

Den ble nominert til fem Oscar-priser, blant annet for beste film, beste kvinnelige hovedrolle (Chastain) og beste originale manus (Boal). Den fikk også fire Golden Globe-nominasjoner, for beste dramafilm, beste manus, beste kvinnelige hovedrolle og beste regi.

Filmen har en norsk skuespiller, David Menkin i rollen som C.I.A. agent.

Men filmen har både blitt kritisert for sin skildringen av de "avhørsteknikkene" som ofte blir klassifisert som tortur. Bruk av disse teknikkene ble lenge forsøkt holdt hemmelig av George W. Bush og hans administrasjon. [1] Journalist Glenn Greenwald, fra avisen The Guardian, uttalte at Zero Dark Thirty som "farlig propaganda" og sier at filmen "presenterer tortur slik CIA og myndighetene ønsker å vise frem deres arbeid" [2] Filmen forsøker å konkludere med at tortur var en del av den vellykkede jakten etter Osama Bin Laden, selv om dette ikke var tilfelle. [3]

Basert på den eviggående jakten på terroristorganisasjonen al-Qaidas leder Osama bin Laden og hans død 2. mai 2011. Filmen fokuserer på en gruppe elitesoldater ledet av en CIA-ansatt, den motvillige, men hardhudede og konsekvente Maya (Chastain), som i mange år ledet an i fruktesløse leteaksjoner for å finne bin Laden. Denne gruppen jobbet helhjertet for ett mål: å fange og drepe bin Laden. Det er kun Maya som er helt sikker på hvor han er, og soldatene kan bare stole blindt på at hun vet hva hun driver med.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]
  • Rooney Mara skulle spilt i filmen, men måtte trekke seg og ble erstattet av Jessica Chastain, som senere ble nominert til en Oscar for sin rolletolkning. Også Tom Hardy, Idris Elba og Guy Pearce var høyaktuelle for diverse roller.
  • Egentlig skulle filmen kun handlet om den fruktesløse kampen for å fange Osama bin Laden, men hele manuset og også selve ideen måtte endres da bin Laden ble drept.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]