Zalmay Khalilzad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zalmay Khalilzad
Z Khalilzad.jpg
Født22. mars 1951Rediger på Wikidata (70 år)
Mazar-e SharifRediger på Wikidata
Ektefelle Cheryl BenardRediger på Wikidata
Utdannet ved American University of Beirut, University of Chicago, Columbia UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Diplomat, politikerRediger på Wikidata
Embede USAs FN-ambassadør (20072009), ambassadørRediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Utmerkelser Det gylne skinns ordenRediger på Wikidata

Zalmay Khalilzad (født 22. mars 1951 i Mazar-e Sharif i Afghanistan) er en amerikansk diplomat. Fram til desember 2006 var han USAs ambassadør i Irak. 4. desember 2006 ble det kunngjort at Khalilzad går av som ambassadør i Irak og ble etterfulgt av Ryan Crocker.

I januar 2007 ble Khalilzad foreslått som USAs nye ambassadør til FN, etter at den amerikanske kongressen i november 2006 forkastet John Bolton.

Khalilzad er USAs spesialutsending til Afghanistan med ansvar for å initiere fredsforhandlinger med Taliban.[1]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Zalmay Khalilzad ble født 22. mars 1951 i byen Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan. Han hadde to brødre og tre søstre, moren som var sjiamuslim stelte hjemme, mens faren som var sunnimuslim arbeidet ved et statlig kontor.

Etter at Zalmay hadde fullført åttende-klasse flyttet familien til hovedstaden Kabul, og han fortsatte der på en engelskspråklig elite-skole som han fullførte med toppkarakterer. I 1966 var han ett år i California som en del av et studentutvekslingsprogram.

I 1970 fikk Khalilzad stipend ved det amerikanske universitetet i Beirut og studerte statsvitenskap og historie der til han ble uteksaminert med mastergrad i 1974, samme år som borgerkrigen brøt ut i Libanon. I Beirut møtte han sin fremtidige kone Cheryl Benard, som er en østerriksk forfatter.

I 1975 flyttet Khalilzad til Chicago, hvor fullførte doktorgradsstudiet ved University of Chicago i 1979. Her kom han i kontakt med et viktig nykonservativt miljø, deriblant Paul Wolfowitz.

Fra 1979 til 1985 var Dr. Khalilzad amanuensis i statsvitenskap ved Columbia University i New York. I denne perioden samarbeidet han tett med Zbigniew Brzezinski, som var arkitekten bak USAs støtte til den afghanske mujahedinbevegelsen motstand mot sovjetstyrkene i Den afghansk-sovjetiske krig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gramer, Colum Lynch, Lara Seligman, Robbie. «Khalilzad Edges Closer to Pact With Taliban». Foreign Policy (engelsk). Besøkt 1. september 2019.