Zalmay Khalilzad

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Zalmay Khalilzad
Zalmay Khalilzad in October 2011-cropped.jpg
Født22. mars 1951Rediger på Wikidata (72 år)
Mazar-e Sharif, Nadir Shahs og Zahir Shahs styreRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Diplomat, politikerRediger på Wikidata
Embete
  • USAs FN-ambassadør (2007–2009)
  • ambassadør
  • United States Ambassador to Afghanistan (2004–2005) Rediger på Wikidata
Utdannet ved American University of Beirut, University of Chicago, Columbia UniversityRediger på Wikidata
Ektefelle Cheryl BenardRediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USA, AfghanistanRediger på Wikidata
Utmerkelser Ordenen det gylne skinnRediger på Wikidata

Zalmay Khalilzad (født 22. mars 1951 i Mazar-e Sharif i Afghanistan) er en amerikansk diplomat. Fram til desember 2006 var han USAs ambassadør i Irak. 4. desember 2006 ble det kunngjort at Khalilzad ville gå av som ambassadør i Irak og bli etterfulgt av Ryan Crocker. I januar 2007 ble Khalilzad foreslått som USAs nye ambassadør til FN, etter at den amerikanske kongressen i november 2006 forkastet John Bolton.

Khalilzad er USAs spesialutsending til Afghanistan med ansvar for å initiere fredsforhandlinger med Taliban.[1]

I oktober 2021 rapporterte CNN at Zalmay Khalilzad, USAs viktigste utsending for Afghanistan, vil slutte i stillingen i Afghanistan, etter slutten av tilbaketrekningen av amerikanske styrker i Afghanistan.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn, akademisk karriere[rediger | rediger kilde]

Khalilzad ble født 22. mars 1951 i byen Mazar-e Sharif i Nord-Afghanistan. Han hadde to brødre og tre søstre, moren som var sjiamuslim stelte hjemme, mens faren som var sunnimuslim arbeidet ved et statlig kontor.[trenger referanse]

Etter at Zalmay hadde fullført åttendeklasse flyttet familien til hovedstaden Kabul, og han fortsatte der på en engelskspråklig eliteskole som han fullførte med toppkarakterer.[trenger referanse] I 1966 var han ett år i California som en del av et studentutvekslingsprogram.

I 1970 fikk Khalilzad stipend ved American University i Beirut i Libanon og studerte statsvitenskap og historie der til han ble uteksaminert med mastergrad i 1974. I Beirut møtte han sin fremtidige kone Cheryl Benard, som er en østerriksk forfatter.

I 1975 flyttet Khalilzad til Chicago, hvor fullførte doktorgradsstudiet ved University of Chicago i 1979. Her kom han i kontakt med et viktig nykonservativt miljø, deriblant Paul Wolfowitz.[trenger referanse]

Fra 1979 til 1985 var Khalilzad amanuensis i statsvitenskap ved Columbia University i New York.

Politisk engasjement[rediger | rediger kilde]

I denne perioden samarbeidet han tett med Zbigniew Brzezinski, som var arkitekten bak USAs støtte til den afghanske mujahedinbevegelsen motstand mot sovjetstyrkene i den afghansk-sovjetiske krig.

Khalilzad var medlem av den neokonservative tankesmien Project for the New American Century (PNAC) og rådgiver for oljeselskapet Unocal, der han ble medlem av president Bushs kabinett.[trenger referanse] Der var han dens viktigste muslim.[trenger referanse]

Ambassadør[rediger | rediger kilde]

I november 2003 ble han USAs ambassadør til Afghanistan. Det vervet innehadde han til juni 2005.

Han ble deretter utnevnt av president George W. Bush til ambassadør i Irak.

Den 12. februar 2007 nominerte Bush ham til etterfølger etter John R. Bolton og den interimistisk innsatte Alejandro Daniel Wolff til USAs ambassadør til De forente nasjoner i New York. Den 29. mars 2007 bekreftet det demokratisk dominerte Senatet nominasjonen. Khalilzad var president for FNs sikkerhetsråd i mai måned i 2007. Etter Barack Obamas overtakelse som USAs president ble han erstattet på FN-posten av Susan E. Rice.

Etter dette har han vært rådgiver ved Center for Strategic and International Studies (CSIS) og president for Khalilzad Associates.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gramer, Colum Lynch, Lara Seligman, Robbie. «Khalilzad Edges Closer to Pact With Taliban». Foreign Policy (engelsk). Besøkt 1. september 2019.