Hopp til innhold

Yves Tanguy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Yves Tanguy
Raymond Georges Yves Tanguy
FødtRaymond Georges Yves Tanguy
5. jan. 1900[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
8. arrondissement
Død15. jan. 1955[1][2][4][5]Rediger på Wikidata (55 år)
Woodbury[1][6][7]
BeskjeftigelseKunstmaler, tegner, illustratør, billedhugger Rediger på Wikidata
Utdannet vedLycée Saint-Louis
EktefelleKay Sage[8]
NasjonalitetFrankrike
USA[9]
Feltmalerkunst
PeriodeSurrealisme
Inspirert avGiorgio de Chirico

Raymond Georges Yves Tanguy (født 5. januar 1900, død 15. januar 1955) var en fransk surrealistisk maler.

Barndom og oppvekst

[rediger | rediger kilde]

Han ble født i Paris, Frankrike. Hans foreldre var av bretonsk opphav. Faren, en pensjonert marinemann, døde da han var åtte år. Moren flyttet da tilbake til Locronan, Finistère, og han ble boende hos forskjellige slektninger i lange perioder av oppveksten.

I 1918 mønstret han på et handelsskip, men ble raskt innkalt til avtjening av verneplikten i hæren. Han ble der venn med Jacques Prévert. Etter dimisjon i 1922 dro han tilbake til Paris hvor han livnærte seg med småjobber, inntil han en dag stoppet ved utstillingsvinduet til en kunsthandler der det sto et bilde av Giorgio de Chirico. Dette betok ham slik at han siden hevdet at han der og da fant ut at det var kunstner han ville bli, uten å ane noe særlig om kunst fra før.

Kunst og liv

[rediger | rediger kilde]

Tanguy arbeidet alltid med bare ett bilde om gangen, i motsetning til flere av kollegene som malte på flere på en gang. Dette kan ha hatt noe med arbeidsplass å gjøre, siden atelieret knapt hadde plass til mer enn ett bilde til tørk av gangen.

Han kom med i kretsen rundt André Breton og surrealistene rundt 1924 gjennom sin venn fra militæret. Han utviklet sin egen variant av denne stilen og hadde sin første separatutstilling 1927. Samme året giftet han seg for første gang. I denne perioden fikk han en avtale med André Breton om å male 12 bilder årlig mot godtgjørelse. Det gikk dårlig: Han malte mindre og klarte bare å levere åtte bilder i alt.

I 1930-årene var Tanguy mer bohem enn maler, noe som førte til at hans første ekteskap ble oppløst. I 1938 ble han kjent med først arbeidene og siden kunstneren Kay Sage, som han innledet et forhold til.

Da annen verdenskrig brøt ut, flyttet Sage hjem til New York. Tanguy var nå kjent tjenesteudyktig og kom etter. Han ble resten av livet i USA. De giftet seg i Reno, Nevada den 17. august, 1940. Mot slutten av krigen flyttet paret til Woodbury, Connecticut. Der bygde de om en gammel gård til bolig og atelier. Han fikk amerikansk borgerskap i 1948 og bodde på gården til han fikk slag og døde i 1955. Hans gamle venn Henri Matisse strødde asken av ham på strendene ved Douarnenez i Bretagne.

Karakteristikk

[rediger | rediger kilde]

Har man sett og merket seg et par av hans bilder, vil andre fra hans hånd være gjenkjennelige ved en begrenset fargebruk, abstrakt landskapsaktig bakgrunn befolket med figurer som like mye er mekanikk og geometri, som menneske- eller dyrelignende. Noen av figurene kan minne om frosne amøber mens andre er glassbitlignende.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c RKDartists, RKD kunstner-ID 76470[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Archive of Fine Arts, cs.isabart.org, abART person-ID 14554, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ MAK, PLWABN-ID 9811331886905606[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 60386[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID tanguyraymo[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Solomon R. Guggenheim Foundation artwork ID artist/yves-tanguy[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ vocab.getty.edu[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ Union List of Artist Names, ULAN 500025688, utgitt 2. mars 2019, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
  9. ^ Museum of Modern Arts online samling, MoMA kunstner-ID 5804, besøkt 4. desember 2019[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]