Ytterhogdals kyrka

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ytterhogdals kyrka
Ytterhogdals kyrka i august 2005
OmrådeHärjedalen kommune[1]
BispedømmeDiocese of Härnösand
Byggeår1799 - 1809
Beliggenhet
Kart
Ytterhogdals kyrka
62°09′01″N 14°52′50″Ø

Ytterhogdals kyrka er et kirkebygg i Ytterhogdal. Den er menighetskirke i Ytterhogdal, Överhogdal och Ängersjö församling i Härnösands stift. Kirken ligger i Härjedalen kommune, men tilhører landskapet Hälsingland.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Ytterhogdals kyrka forekommer for først gang i dokumenter fra 1531. Den gamle kirken stod trolig på den samme plassen som den nye, dvs. på Kyrknäset i tettstedet Ytterhogdal. Denne antagelsen er basert på det faktum at man fant 28 mynter ved utgravningen i 1952, Den eldste mynten var fra 1504. Ved reparasjonen av gulvet i 1983 ble deler av murene til den gamle kirken oppdaget. Den gamle kirken ble bygget om på 1600-tallet og ble utvidet på 1700-tallet.

Kirkebygg[rediger | rediger kilde]

Den nåværende kirken ble bygget fra 1799 til 1809 av byggmester Johan Christian Loëll fra Gävle. Den ble oppført i stein med langhus og et tårn i øst. Det sistnevte er uvanlig, da de fleste tårn bygges i vest. Tårnet har en lanterne. Sakristiet ble bygget i første etasje i tårnet.

Interiør[rediger | rediger kilde]

Kirkens indre er dominert av en skinnperspektivmaleri på veggen i koret. Maleriet er malt på lerret. Videre finnes en såkalt alter-prekestol. I skinnarkitekturen finnes det kopplede korintiske søyler, som bæres opp av et bjelkelag. Her finnes også et triangel med navnet Jahve. Det hele er omgitt av blå draperier. Det finnes videre en skinndør i en malt sokkel.

Prekestolen har en korg med skåret teologiske symboler: en tornekrone i midtfeltet og kors og anker på sidefeltet. Ryggstykke til prekestolen har en strålesol, hvilket er et attribut for Gud. Baldakinen har skåret vipper samt fem hoder av keruber.

Skulpturene i kirken ble laget 1839 - 48 av Göran Sundin.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Wiki Loves Monuments' database, tools.wmflabs.org, utgitt 6. mai 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]