Yrkje

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Yrkje er ei bygd ved fylkesvei 515 og Yrkjefjorden i Tysvær kommune i Rogaland. Bygda har ca. 115 innbyggere i det som tidligere var Yrkje skolekrets, som innbefatter Yrkje, Lindanger og Stølsvik. Yrkje lå før kommunesammenslåingen i 1964 i daværende Søre Skjold kommune.

Historie og virksomheter[rediger | rediger kilde]

Yrkje er rikt på fornminner og flintstein.

Tidligste omskrevne bosetning er fra ca. 1500 e.kr., men det er funnet flintredskaper som tyder på langt tidligere bosetning. Folk rundt fjorden har i alle tider basert livsoppholdet på fiske, jakt og jordbruk. På 1600-tallet var tømmerhandel med skottene en viktig inntektskilde, herav navnet «Skåtavik», «Skottevik». Yrkje fikk elektrisk strøm i 1957 og asfaltert veiforbindelse til Haugesund rundt midten av 1970-tallet.

Tidligere var det også anløp av rutegående båt fra Stavanger, butikk, skole, bakeri og postkontor i Yrkje, postadressen var dengang 5565 Yrkje. Idag tilhører Yrkje postnummer 5567 og poststedet er Skjoldastraumen.

I 1986 begynte Aker og Norwegian Contractors (NC) utbygging av bofasiliteter til arbeidere ved Troll, Draugen og Gullfaks C plattformene som også er bygget i Yrkjefjorden. Dette anlegget innbefattet 54 mål, nå i 2008 er det nesten ingen spor etter anlegget på grunn av skogvokst.

Nå er det fiskeoppdrett, fiskemottak og fiskerøkeri igjen i bygda.

De fleste eldre hus er nå blitt hytter, og man ser en markant minking i antall innbyggere som følge av kommunens sentraliseringspolitikk. I 2008 fikk bygda fibertilkobling til internett.

Navn[rediger | rediger kilde]

Eneste godkjent skrivemåte ifølge Statens kartverk er Yrke, men innbyggerne sier og skriver Yrkje. Tidligere skrivemåter har vært bl.a. Ørcke. Navnet utspringer fra elva Yrkjeselva (løper ut fra Yrkjesvatnet), som i tidligere tider het Ork, og derav Orkesfjorden. Et annen forklaring er at det er fjorden i seg selv som het Orkesfjorden og at dette betydde en "strevsom fjord".

Autoritetsdata