Yahya Khan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Yahya Khan og Richard Nixon snakker sammen i august 1969

Yahya Khan (eller Agha Muhammad Yahya Khan; urdu: آغا محمد یحییٰ خان‎; født 4. februar 1917 i Chakwal nær Peshawar i Britisk India, død 10. august 1980 i Rawalpindi) var Pakistans tredje president. Han etterfulgte Ayub Khan 25. mars 1969 og overlot vervet til Zulfikar Ali Bhutto 20. desember 1971.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Militær[rediger | rediger kilde]

Han fikk en militære utdannelse og gikk ut av Indias militærakademi i Dehradun i 1939. Under andre verdenskrig deltok han med 4. infanteridivisjon (India) i Irak, Italia og Nord-Afrika, hvor han ble tatt til fange og ble internert i en krigsfangeleir i Italia, som han etter hvert lyktes å rømme fra.

Etter krigen fortsatte han sin militære karriere - i Pakisttan etter at landet ble utskild ved Indias deling - og steg raskt i gradene.

Han var sjef for en infanteridivisjon i Pakistans hær mellom 1962 og 1964, og ble øverstkommanderende for hæren i 1966.

President[rediger | rediger kilde]

I 1969 anmodet president Ayub Khan ham om å overta makten i landet for å hindre at spenningene mellom Vestpakistan og Østpakistan skulle føre til en borgerkrig og/eller Østpakistans løsrivelse fra Pakistan. I sin første tale som president erklærte Yahya Khan Pakistan i unntakstilstand.

Ved valget i Pakistan i desember 1970 oppnådde Khans parti Pakistan Peoples Party 88 av nasjonalforsamlingens 313 plasser. Samtlige disse plasser ble vunnet i Vestpakistan, hvorimot Østpakistan ved valget gav Awami League ledet av Sheikh Mujibur Rahman 167 plasser (alle vunnet i Østpakistan), noe som gav absolutt flertall til det østpakistanske Awami League. Realiten ved valget i 1970 var slik at Pakistan i praksis var politisk delt i en vest- og en øst-del.

Yahya Khan tillot ikke at Awami League dannet regjering, og det ble i stedet innledet forhandlinger mellom Yahya Khan og Sheikh Mujibur Rahman om en løsning på den fastlåste situasjon. Forhandlingene førte ikke til resultater, og Yahya Khan beordret i stedet den pakistanske hær til å innlede en militæroperasjon i Østpakistan, Operation Searchlight, hvis formål var å knuse separatistbevegelsen i Østpakistan.

Operation Searchlight ble innledet den 25. mars 1971. Dagen etter erklærte Rahman Østpakistan for uavhengig av Pakistan. Operation Searchligt ble innledningen til Bangladeshkrigen, hvor pakistanske tropper i en borgerkrig kjempet mot den indiskstøttede separatistbevegelse i Østpakistan. Pakistan besluttet å trappe opp konflikten ved den 3. desember 1971 å angripe indiske flybaser i den vestlige del av India, noe som medførte at India ble en krigsførende part i konflikten, og bare 13 dager senere, den 16. desember 1971, måtte Pakistan kapitulere.

Fratreden[rediger | rediger kilde]

Nederlaget i krigen mot India og tapet av Østpakistan medførte uroligheter i befolkningen, og Khan måtte den 20. desember 1971 fratre som president.

Han ble etterfulgt av Zulfikar Ali Bhutto, som kort etter satte Khan i husarrest.[1]

Pakistans fremferd under Operation Searchligt og under Bangladeshkrigen medførte et meget betydelig antall drepte blant Bangladeshs sivilbefolkning, og hendelsene er av flere blitt kalt et folkemord på sivilbefolkningen.[2] Yahya Kahn ble imidlertid ikke rettsforfulgt for sin rolle i krigen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Yahya Khan Is Arrested In Pakistan, New York Times, 9.1.72
  2. ^ Genocide Since 1945, Spiegel Online, 26.01.2005