Søtstoffer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Søtningsmiddel)
Hopp til navigering Hopp til søk

Søtstoffer er naturlige eller kunstig framstilte kjemiske forbindelser som gir søtsmak og kan brukes istedenfor sukker.

Søthet[rediger | rediger kilde]

Søthet er en smakssak. Smaken for søthet er individuell, men det er mulig å lage en kvantitativ sammenligning av søthet. For eksempel kan vi ta 10% sukrose i en løsning med vann, og sammenligne med andre sukker- eller søtningsløsninger. Hvis 1% løsning av en annen sammensetning smaker like søtt som 10% løsningen med sukrose, vil denne være ti ganger søtere enn sukrose.

Grad av søthet[rediger | rediger kilde]

D-Fruktose er den søteste av de enkle sukkerartene, nesten dobbelt så søt som sukrose. D-Glukose er nesten like søt som sukrose. På den andre siden, sukker som laktose og galaktose har mindre enn 1% av søtheten til sukrose.

Søtningsmidler[rediger | rediger kilde]

Det finnes mange kjente syntetisk fremstilte søtningsmidler. Den kanskje mest kjente er sakkarin. Sakkarin ble oppdaget i 1887 av professor Ila Remsen. Strukturen til sakkarin har ingen likhetstrekk med sakkarider. Sakkarin er ca. 300 ganger søtere enn sukrose.

I 1981 ble aspartam det første søtningsstoffet godkjent av U.S. Food and Drug Administration (FDA) på 25 år. Aspartam er rundt 160 ganger søtere enn sukrose.

Et annet kunstig søtningsmiddel er D-Sucralose, som er en triklorig avledning fra sukrose. Dette disakkaridet er rundt 600 ganger søtere enn sukrose.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Hart, Harold. Craine, E, Leslie. Hart, J, David. Hadad, M, Christopher; Organic Chemistry. A short course. 12th Ed: Houghton Mifflin Company: New York (1994).

Se også[rediger | rediger kilde]

StubbDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide eller endre den.