XChat

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
XChat
Nyeste versjon2.8.8 (29. mai 2010)[1]
OperativsystemmacOS
Skrevet iC
SkrivebordsmiljøGTK
LisensGNU General Public License
Nettstedxchat.org
EtterfølgerHexChat

X-Chat, ofte skrevet XChat eller xchat, er en av de mest populære IRC klient (programvare)ene for Unix-like systemer. Den er også tilgjengelig for Microsoft Windows og Mac OS X (via et avstikker prosjekt X-Chat Aqua, som holder seg oppdatert mot hovedutviklingen og er mye mer populær en den offisielle Mac OS X versjonen som vedlikeholdes av Fink-prosjektet). Den har et valg om et fanebasert brukergrensesnitt eller et trebasert grensesnitt, med støtte for flere tjenere, og et høyt konfigurasjonsnivå. Både CLI- og GUI-versjoner er tilgjengelig, men GUI-grensesnittet er langt mer brukt. X-Chat er lisensiert under GNU General Public License og bruker GTK+ for brukergrensesnittet.

Funksjoner[rediger | rediger kilde]

X-Chat er en fullfunksjonell IRC-klient som inkluderer alle grunnleggende funksjoner som finnes i andre IRC-klienter, inkludert CTCP, DCC filoverføring og prat, og en utvidelsessystem for forskjellige programmeringsspråk (inkludert C og C++, Perl, Python, Tcl og Ruby). Ved å skrive utvidelser, kan en utvide egenskapene og tilpasse funksjonene til X-Chat.

X-Chat kjører i det minste på følgende systemer: GNU/Linux, FreeBSD, NetBSD, OpenBSD, Solaris, AIX, IRIX, Mac OS X, Windows og andre.

Shareware-kontrovers[rediger | rediger kilde]

Fra og med 23. august 2004, ble den offisielle Windows kompilasjonen av X-Chat shareware, og må kjøpes for 20 USD eller 25 AUD etter en 30-dagers prøveperiode. Tidligere frie versjoner for Windows har blitt fjernet fra den offisielle siden. Det har blitt mye diskusjon rundt legaliteten til denne utviklingen siden X-Chat prosjektet ikke har krevet noen kopirettighetsoverdragelse, holder faktisk ikke den som vedlikeholder X-Chat prosjektet kopirettighetene til hele koden. Mens han har tilbudt å fjerne og skrive om alle utvidelser, hvis den som har skrevet en spesifikk utvidelse ber han om det. Det er mange som mener at han fortsatt bryter GPL, særlig fordi koden som gjør det til shareware ikke unndras GPL koden.

Det har blitt uttalt at shareware-betalingen er nødvendig på grunn av den unødvendig lange tiden det tar å kompilere under Windows.[2]

Unofficial Windows kompilasjoner av X-Chat blir gjort tilgjengelig (til ingen kostnad) av bidragsytere, som vedlikeholder binærversjoner av den siste utgaven, og også ofte kompilerer fra revisjonskontrollen. Men de fleste uoffisielle X-Chat kompilasjonene er mye større enn den offisielle, som benytter en tilpasse mindre GTK+ bibliotek.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Støtte[rediger | rediger kilde]

Uoffisielle versjoner og kompilasjoner[rediger | rediger kilde]

Windows kompilasjoner[rediger | rediger kilde]

Kompilasjoner som fortsatt oppdateres:

Tredjeparts utvidelser[rediger | rediger kilde]

Programmeringsspråk[rediger | rediger kilde]

Ikonlinje / Systemtray[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata