Hopp til innhold

World Organization of the Scout Movement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

World Organization of the Scout Movement (WOSM) er en NGO-organisasjon som består av flertallet av nasjonale speiderforbund. WOSM har 28 millioner medlemmer[trenger referanse] og ble stiftet i 1920 som verdensorganisasjon for speiderguttbevegelsen. I dag har WOSM sitt sete i Genève i Sveits, og tillater medlemmer av begge kjønn. Organisasjonen er et motstykke til World Association of Girl Guides and Girl Scouts (WAGGGS), den opprinnelige verdensorganisasjonen for jentespeidere.

WOSMs erklærte mål er å bidra til unge menneskers utdanning gjennom et verdibasert system bygget på speiderløftet og speiderloven. På denne måten ønsker WOSM å bidra til en bedre verden der mennesker, som individer, kan spille en konstruktiv rolle i samfunnet.[1] WOSM er delt inn i ulike regioner styres av en verdenskonferanse, en verdenskomité og et verdenskontor.

Verdensspeiderkonferansen

[rediger | rediger kilde]

World Scout Conference er WOSMs høyeste organ. Konferansen arrangeres hvert tredje år og følger etter Ungdomsforumet (World Scout Youth Forum). Verdensspeiderkonferansen er en generalforsamling for speiderbevegelsen og består av seks representanter fra hvert medlem. Hvis et land har mer enn et speiderforbund danner disse forbundene en føderasjon for koordinering og representasjon på verdensnivået. De grunnleggende krav for anerkjennelse og medlemskap i WOSM er at organisasjonen forplikter seg på WOSMs målsettinger og prinsipper, og at de er politisk uavhengige.

Under verdenskonferansen blir de nasjonale forbundene enige om felles satsinger og om grunnleggende samordning mellom medlemsforbundene.

Verdensspeiderkomiteen

[rediger | rediger kilde]

World Scout Committee er Verdenspeiderkonferansens utøvende organ og består av valgte frivillige. Verdensspeiderkomiteen representerer Verdenspeiderkonferansen mellom møtene som avholdes hvert tredje år. Medlemmene i Verdensspeiderkomiteen velges av Verdenspeiderkonferansen for tre år med mulighet for gjenvalg én gang. Medlemmene velges uten hensyn til deres nasjonalitet.

Bronseulven

[rediger | rediger kilde]

Bronseulven er det eneste hederstegn som utdeles av WOSM, den utdeles av Verdensspeiderkomiteen for særlig innsats for verdensspeidingen. Den ble første gang tildelt Robert Baden-Powell i Stockholm i 1935.

Verdensspeiderkontoret

[rediger | rediger kilde]

World Scout Office er sekretariatet som utfører Verdensspedierkonferansen og Verdensspeiderkomiteens direktiver. Verdensspeiderkontoret styres av en generalsekretær med en liten stab. Staben hjelper medlemsforbundene med å forbedre og utvide speidingen gjennom å trene profesjonelle og frivillige, hjelpe til med finansiering, forbedring av strukturer og prosedyrer, og bistå med å skaffe speidingen nødvendige ressurser nasjonalt.

De ansatte bidrar også til å arrangere globale hendelser som Verdensjamboreen, støtter regionale arrangementer, og fungere som et bindeledd mellom speiderbevegelsen og andre internasjonale organisasjoner.

Verdensspeiderkontoret har sitt hovedkvarter i Genève i Sveits, og har seks regionale kontorer spredt over hele verden:

WOSM samarbeider med Kandersteg International Scout Center i Kandersteg i Sveits. Det drives som et eget non-profitt selskap. Verdensjamboreer avholdes omtrent hvert fjerde år med støtte fra WOSM, men også medlemmer av WAGGGS inviteres. WOSM organiserer også World Scout Moot, en jamboree for speidere mellom 17-26 år, samt World Scout Indaba, en samling for speiderledere. World Scout Foundation er et fond som drives av et eget styre og finansieres gjennom donasjoner for utviklingen av speiderprogram i verden.

WOSM er en uavhengig organisasjon som representerer speiderbevegelsen i FN.[2] Både WOSM og WAGGGS har generell rådgivende status i FNs økonomiske og sosiale råd.[3]

Verdensspeidersentre

[rediger | rediger kilde]

WOSM eier tre verdensspeidersentre, der det tilbys losji og opplæring for speidere og ledere. Disse tre sentrene er:

  • Kandersteg International Scout Center, i Kandersteg i Sveits, som ble åpnet i 1923
  • Cairo International Scout Centre, i Kairo i Egypt
  • Picarquín i Chile

Publikasjoner

[rediger | rediger kilde]

WOSM har utgitt en rekke publikasjoner, blant annet:

  • Scouting 'Round the World: en bok som blir oppdatert hvert tredje år med opplysninger om alle WOSMs medlem organisasjoner.
  • WorldInfo En nyhetsbrevet, som elektronisk sendes ut hver måned via Scoutnet.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «The Mission of Scouting». World Organization of the Scout Movement. 2007. Arkivert fra originalen 29. juni 2009. Besøkt 30. mai 2007. 
  2. ^ World Organization of the Scout Movement. «World Organization». Arkivert fra originalen 26. mai 2007. Besøkt 30. mai 2007. 
  3. ^ «How We Work with the UN». Arkivert fra originalen 26. juni 2007. Besøkt 30. mai 2007. 
  • Facts on World Scouting, Boy Scouts International Bureau, Ottawa, Canada, 1961
  • Laszlo Nagy, 250 Million Scouts, The World Scout Foundation and Dartnell Publishers, 1985

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]