Verdensmusikk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «World Music»)

Verdensmusikk[1] (fra engelsk: world music) er en betegnelse som i hovedsak dekker all musikk som ikke faller inn i kategoriene vestlig popmusikk, vestlig klassisk musikk, eller musikkformer av amerikansk opphav, slik som jazz, hiphop, country og rock.

Betegnelsen ble skapt på midten av 1980-tallet av den britiske platebransjen for å kategorisere musikk som falt utenfor de ovenfornevnte kategoriene.

Begrepet verdensmusikk dekker også popmusikk fra Afrika, Asia og Latin-Amerika, vestlig popmusikk som benytter elementer fra de nevnte kontinentene, og tradisjonsmusikk, hovedsakelig fra utenfor Europa og USA, men ikke utelukkende.

Betegnelsen blir brukt forskjellig i forskjellige land, og det er ikke uvanlig at popmusikkfransk blir kategorisert som «world music» i amerikanske platebutikker.

Begrepet har blitt kritisert for å være eurosentrisk og upresist, og for å være lite egnet for klassifisering av musikk. Ut fra et musikalsk eller kulturelt synspunkt er det i utgangspunktet ingen fellestrekk mellom de forskjellige musikksjangerene som faller inn i kategorien verdensmusikk.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Knudsen, Jan Sverre (8. desember 2020). «verdensmusikk». Store norske leksikon. Besøkt 17. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]