Wolfgang Clement

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wolfgang Clement
Wolfgang Clement.jpg
Født7. juli 1940 (77 år)
Bochum
Utdannet ved Philipps-Universität Marburg
Beskjeftigelse Journalist, politiker, jurist
PartiSozialdemokratische Partei Deutschlands
NasjonalitetTyskland
Språktysk
Utmerkelser
6 oppføringer
Æresborger av Timișoara, Verdienstorden des Landes Nordrhein-Westfalen, stort fortjenstkors av Forbundsrepublikken Tysklands fortjenstorden, Europäischer Handwerkspreis, Otto Martin von der Gablentz-prisen, Stjerneordenen

Wolfgang Clement (født 24. juli 1940 i Bochum) er en tysk politiker (tidl. SPD). Han var nærings- og arbeidsminister i Gerhard Schröders andre regjering 2002–2005.

Clement studerte jus og avla den første juridiske statseksamen ved Westfälische Wilhelms-Universität i Münster i 1965. Han var deretter Rechtsreferendar og assistent ved Institut für Prozessrecht ved universitetet i Marburg. Fra 1968 arbeidet han som journalist og politisk redaktør i Westfälische Rundschau, senere som stedfortredende sjefredaktør.

I 1970 ble Clement medlem av SPD, og fikk på 1980- og 1990-tallet en rekke partiposisjoner. I 1986 ble han sjefredaktør for Hamburger Morgenpost. Han forlot avisen i 1989 for å bli sjef for statskanselliet i Nordrhein-Westfalen under delstatens daværende statsminister Johannes Rau. Fra 1990 var han minister uten portefølje i delstatsregjeringen, og fra 1993 til 2002 medlem av landdagen, delstatens parlament. I 1995 ble Clement finansminister i Nordrhein-Westfalen, og i 1998 overtok han som statsminister da Johannes Rau ble valgt til føderal president.

I oktober 2002 ble Clement økonomi- og arbeidsminister i den føderale regjeringen. Han gikk av som minister etter valget i 2005. Clement har senere forlatt det sosialdemokratiske partiet.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Johannes Rau 
Nordrhein-Westfalens ministerpresident
Etterfølger:
 Peer Steinbrück