Wogan Philipps

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Wogan Philipps (født 25. februar 1902, død 30. november 1993) var det eneste medlemmet av Communist Party of Great Britain (CPGB) som noensinne har sittet i det britiske House of Lords.

Philipps var den eldste sønnen til Laurence Richard Philipps, 1. baron Milford. I 1928 giftet han seg med roman-forfatteren Rosamond Lehmann. Philipps hadde som mål å bli kunstner og sette opp sitt eget studio i Paris, men han hadde liten suksess innenfor kunstner-yrket. Philipps forlot etterhvert dette yrket for i stedet flytte til Spania og begynne som ambulansesjåfør for republikanerne under den spanske borgerkrigen. I løpet av denne konflikten, ble Philipps skadet og han måtte derfor returnere til Storbritannia.

Etter hans mange opplevelser under den spanske borgerkrigen, ble Philipps medlem av det britiske kommunistpartiet (CPGB), hvorpå han ble gjort arveløs av sin far. Philips var gift med poeten Cecil Day Lewis, men de skilte lag i 1944. Hans andre ekteskap var med det eneste barnet av den eksentriske italienske kunstneren Luisa Casati, som ble avsluttet ved hennes død i 1953. Et år senere giftet Philipps seg med Tamara Kravetz, enken etter William Rust, tidligere redaktør i Daily Worker.

I 1946 ble Philipps valgt som rådgiver for Cirencester Urban District Council, men han mistet snart dette setet. Under valget i 1950 sto Philipps til House of Commons. I 1959 reiste Philipps sammen med hans tredje kone til Sovjetunionen for å studere. I 1962, arvet Philipps sin fars tittel og, etter oppmuntring fra Harry Pollitt, generalsekretær i det britiske kommunistpartiet, ble han innsatt i House of Lords som den andre Baron Milford.