Harry Pollitt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Harry Pollitt (født 22. november 1890 i Droylsden i Lancashire, død 16. juni 1960 av en hjerneblødning) var generalsekretær for Communist Party of Great Britain for mer enn 20 år. Han etterfulgte Albert Inkpin i dette embetet.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

I 1919 var Pollitt involvert i en kampanje for å protestere mot vestlig innblanding i den russiske borgerkrigen. Pollitt ble sterkt påvirket av holdningene til den kommunistiske intellektuelle Rajani Palme Dutt, og de to forble nære allierte i mange år fremover. Fra 1924 til 1929 satt Pollitt som generalsekretær i National Minority Movement, en kommunist-ledet forent front innenfor nesten samtlige fagforeninger i Storbritannia. Han ble etterfulgt av John Gollan som generalsekretær for Communist Party of Great Britain.

I 1925 giftet Pollitt seg med Marjory Edna Brewer (født i 1902), et kommunistisk skolelærer, og de hadde en sønn og en datter sammen. I 1929 valgte CPGB Pollitt til generalsekretær, en stilling han hadde, med et kort avbrudd under den andre verdenskrig, helt frem til 1956. Han ble deretter gjort formann i partiet, en stilling han hadde frem til sin død fire år senere om bord i et cruiseskip som seilte fra Storbritannia til Australia og New Zealand.

I samtlige av hans offentlige uttalelser, var Pollitt lojal ovenfor Sovjetunionen og dens diktator Josef Stalin. Han var også en forsvarer av at Stalin kvittet seg med flere av hans politiske og militære motstandere under Moskvaprosessene1930-tallet. Ved valget i 1945 var Pollitt mindre enn tusen stemmer fra å vinne et sete i det britiske parlamentet som kandidat for Labour Party.