Wing (Buckinghamshire)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wing
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Aylesbury Vale
Admin. grevskap: Buckinghamshire
Seremon. grevskap: Buckinghamshire
Status Landsby (village) og verdslig sogn
Befolkning 2 897 (2001)

Wing er en stor landsby i Buckinghamshire i England. Den ligger ved hovedveien A418 mellom Aylesbury og Leighton Buzzard, omkring tretten km nordøst for Aylesbury og fem km vest for Leighton Buzzard.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Stedet er nevnt i Domesday Book (1086) som Witehunge, og i et angelsaksisk manuskript fra ca. 966975 som Weowungum. Sistnevnte kan bety enten «Wiwas sønner/folk» eller «de som bor ved/vier seg til et hedensk tempel». Stedsnavnet regnes med blant ikke-kristne religiøse stedsnavn som er bevart i Storbritannia.

To landsbyer i nærheten, Wingrave og Wingbury har samme etymologi for første stavelse.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den angelsaksiske kirken i landsbyen, som er viet til alle helgener, regnes som en av landets eldste kirker. Under den har man funnet rester av et hedensk tempel. Stedet regnes derfor som et av de i landet som har hatt lengst kontinuerlig religiøs aktivitet, minst 1300 år tilbake. I 2000 besøkte BBC-programmet Meet the Ancestors Wing, og rekonstruerte ansiktet til en saksisk pike som ble funnet gravlagt på kirkegården. Kirken ble etter tradisjonen bygget av St. Birinius i det 7. århundre, samtidig som det ble opprettet et kloster i Ascott av et ukjent medlem av Wessex' kongefamilie. Kirken har flere monumenter, blant annet et kjent renessansemonument til Robert Dormer (død 1552).

Et stykke av Icknield Way går gjennom landsbyen. Den var i bruk gjennom middelalderen, og var viktig for landsbyens vekst, men i moderne tid er den lite i bruk da den er erstattet av andre veier.

I det 20. århundre ble Wing kjent under diskusjonene om plasseringen av en ny flyplass for å betjene London. Det ble organisert en lokal kampanje for å hindre at flyplassen ble lagt dit, kalt «Wings Off Wing Campaign». Kampen lyktes, og man utvidet i stedet Heathrow. På en flyplass ved landsbyen som ble brukt av RAF under andre verdenskrig ligger nå et hønseri.

Det er hele tre puber og en klubb i Wing, hvilket er uvanlig for en landsby med færre enn 5000 innbyggere. Wing er også en av de få landsbyer i Buckinghamshire som har egen politistasjon.

Herregården Ascott House ligger i sognet.