Wimbledon (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Wimbledon
orig. Wimbledon
Generell informasjon
Sjanger Romantisk komedie
Nasjonalitet Britisk
Utgitt 2004
Lengde 98 min.
Språk Engelsk
Aldersgrense A
Bak kamera
Regissør Richard Loncraine
Manus Adam Brooks
Jennifer Flackett
Mark Levin
Produsent Tim Bevan
Lisa Chasin
Eric Fellner
Mary Richards
Musikk John Colby
Edward Shearmur
Sjeffotograf Darius Khondji
Foran kamera
Medvirkende Paul Bettany
Kirsten Dunst
Annen informasjon
Filmformat 2,35:1
Filmselskap Universal Pictures
Eksterne lenker

Wimbledon er en britisk romantisk komedie fra 2004. Filmen er regissert av Richard Loncraine, og har Paul Bettany og Kirsten Dunst i hovedrollene.

Handling[rediger | rediger kilde]

Engelskmannen Peter Colt (Paul Bettany) er en tennisspiller som er på hell av karrieren, men som en avskjedsgave får et wild card til sin siste Wimbledon-turnering. Peter har alltid kommet seg lett gjennom livet, med en rik familie som har tatt seg av det meste slik at han har kunnet satse på tennisen, en idrett han alltid har hatt talent i, men det er et talent han ikke har fått ut til det fulle. Tennis er også det som har kommet mellom den dysfunksjonelle familien. Særlig faren Edward (Bernard Hill) er bitter på sønnen. Peter har heller ingen ambisjoner om å komme langt i turneringen, siden han har mistet motivasjonen. Men så møter han amerikanske Lizzie Bradbury (Kirsten Dunst), en damespiller på toppen av karrieren som har ambisjoner om å vinne hele turneringen. Peter forelsker seg i henne og blir inspirert til å spille sin beste tennis. Men hennes strenge far og trener (Sam Neill) forbyr henne å bli sammen med Peter, siden han mener det tar bort fokuset hennes. Peter og Lizzie fortsetter imidlertid å møtes, tross farens vrede. Kan de vinne både i kjærligheten og på tennisbanen?

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Filmen hadde et budsjett på 31 millioner dollar. Den ble aldri den helt store suksessen i USA, men tennisinteresserte land i resten av verden reddet overskuddet. Wimbledon spilte totalt inn 41 millioner dollar.

Filmen fikk også brukbare anmeldelser i norske medier. VG gav filmen terningkast 4, mens Dagbladet nøyet seg med 3. På Rotten Tomatoes har den et snitt på 61 %, mens på IMDb ligger brukersnittet for øyeblikket på 6,3 poeng av 10 mulige.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Rolle Skuespiller
Peter Colt Paul Bettany
Lizzie Bradbury Kirsten Dunst
Dennis Bradbury Sam Neill
Ron Roth Jon Favreau
Edward Colt Bernard Hill
Augusta Colt Eleanor Bron
Carl Colt James McAvoy
Dieter Prohl Nicolaj Coster-Waldau
Jake Hammond Austin Nichols
Ian Frazier Robert Lindsay
Seg selv John McEnroe

Trivia[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]